Kat in 't bakkie

Vandaag reden de collega's uit voor een totaal in paniek geraakte kat in een vangkooi. Dat is nooit de bedoeling van zo'n kooi. Dit was ook geen vangkooi voor katten, maar voor marters.

Kat in 't bakkie

Ter plekke konden we vrij snel de ongelukkige kat bevrijden. Het was een heel lieve, aanhalige buurtkat, die wel gechipt bleek maar niet goed geregistreerd, helaas. Omdat het dier er heel goed uitzag en zich in de buurt thuis leek te voelen, hebben wij hem gewoon laten lopen.


Er bleken 2 vangkooien te staan; één met een frikandel en één met ei. Daardoor denken we dat de eigenaar van de kooien, die wij noch de politie hebben kunnen traceren, daar neer heeft gezet om marters te vangen.

Marters zijn soms reuze vervelend, maar omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag het dier niet gedood, gevangen of verjaagd worden. Men mag marters dan ook niet weghalen, vangen of vervoeren. Het neerzetten van vangkooien voor marters is dan ook illegaal!

Wij gebruiken zelf ook wel vangkooien voor zwerfkatten, maar het gebruik ervan is aan een streng protocol gebonden. Een kat die in een vangkooi terecht komt, raakt helemaal in paniek en zou zich erg kunnen verwonden als hij er te lang in zou blijven zitten. Dat is absoluut niet de bedoeling. Wij werken samen en in goed overleg met de melders van een zwerfkat, zodat de katten zo weinig mogelijk stress hebben en zich kunnen bezeren