Laat je dier niet achter in een hete oven!

Elke zomer gebeurt het weer: de meldingen over een hond in de auto. Elk jaar overlijden er dieren, omdat ze in een hete auto achtergelaten worden. Elke keer hopen we weer dat het de laatste keer is, maar helaas gebeurd het steeds weer. Laat je geliefde huisdier niet in een hete auto en bespaar hem een vreselijke lijdensweg!

Laat je dier niet achter in een hete oven!

De temperatuur in een auto stijgt gigantisch snel. Daarom zie je in de zomer altijd de auto’s met open raam rondrijden: het is anders simpelweg niet uit te houden. De temperatuur in de auto stijgt binnen 10 minuten al met minimaal 10 graden. De ramen op een kier zetten of de auto in de schaduw zetten heeft hierop geen effect. De auto veranderd binnen de kortste tijd in een hete oven.

Honden en andere huisdieren kunnen niet zweten zoals de mens. Symptomen van oververhitting zijn onder andere hard hijgen, kwijlen en braken. Het dier heeft dringend verkoeling en water nodig, want anders raakt hij in een coma... met de dood tot gevolg.

Overigens is het achterlaten van een hond in de auto ook nog eens strafbaar. In het uiterste geval kan er een ruit ingeslagen worden om de hond te bevrijden (bij een kwestie van leven of dood). Hiervoor is wel toestemming vereist.

Wat doe je als de hond uit de auto is?

Geef hem lauw water te drinken en koel zijn voetzooltjes, borst en buik. Doe dit door middel van een natte lauwe handdoek. Zorg ervoor dat het niet te koud is in verband met gevaar op onderkoeling. Leg het dier hierna in de schaduw op de natte doek.

Zie je een dier in de auto met de warme temperaturen? Aarzel niet en bel de dierenambulance via 088-8113360 !