Lieve speldenkussentjes...

Vanochtend kregen we een melding uit Klazienaveen. Daar werd op een grasveld onder wat puin een nestje egels gevonden. De geschrokken moeder was hem al gepiept, maar gelukkig konden we haar terugvinden in een tuin vlakbij.

Lieve speldenkussentjes...

Zes kleine, zachte speldenkussentjes en een mooie grote. Wat is de natuur toch prachtig. De meeste egelvrouwtjes krijgen één keer per jaar een nestje van 3 tot 6 jongen, die ergens tussen eind juli en half oktober geboren worden.. De kleintjes worden geboren in een nest van mos, gras en bladeren. De jongen verblijven de eerste drie weken in het nest, waarna ze op verkenning gaan met hun moeder. Als de jonge egels eenmaal 6 weken oud zijn, verlaat moeder het nest en maakt een nieuw nest voor zichzelf.

De volwassen egel heeft ongeveer 7000 stekels op zijn rug en twee kleine kraaloogjes waar hij overdag nauwelijks iets mee ziet, vandaar zijn nachtelijke leefwijze. De egel is een zoolganger, dat betekent dat hij plat op zijn voetjes loopt. Als de egel loopt lijkt het of hij heel dicht bij de grond zit, maar dit is maar schijn. De egel houdt bij het voedsel zoeken zijn pootjes wat krom onder zijn lijfje, maar zodra de egel ergens voor weg loopt, komt hij omhoog en staat dan rechtop waardoor hij erg hard kan lopen.

Egels maken een hoop herrie tijdens het eten. Ze smakken en snuiven er op los.

Veel natuurlijke vijanden hebben egels niet. Zodra ze onraad ruiken rollen ze zich op tot een bolletje. De kop, de pootjes en het staartje die geen stekels hebben zijn dan niet meer te zien. De meeste vijanden hebben ontzag voor de grote harde stekels en zoeken een andere prooi. Alleen grote roofvogels, kerkuilen, vossen, dassen en grote honden kunnen een gevaar zijn voor de egel. De grootste vijand van de egel is de mens. Egels worden vaak overreden door auto’s, maar ook land- en tuinbouwgif maakt veel slachtoffers, waaronder (biologische) slakkengif. Toch zijn egels ongevoelig voor veel giftige stoffen die voor de mens zelfs dodelijk zijn. Stekende insecten en bijtende adders deren hen niet.

Een egel die overdag rondloopt hoeft niet per se ziek te zijn, maar het geeft wel aan dat er iets niet goed is. Deze dieren worden altijd opgenomen om te kijken waarom ze overdag zichtbaar zijn. Meestal blijkt er meer aan de hand te zijn dan op het eerste oog zichtbaar is. Mocht dat niet het geval zijn dan wordt de egel na 1 à 2 dagen observatie weer teruggebracht naar de plaats van herkomst of een andere geschikte plek.

Egels zijn prachtige dieren en misschien denkt u dat u wel zelf voor een licht gewond dier of een baby-egel kunt zorgen. Helaas gaat het dan toch vaak mis aangezien de dieren besmet kunnen zijn met worminfecties, ongedierte of andere niet-zichtbare aandoeningen. Ze hebben specifieke medische zorg nodig, die alleen voorhanden is in gespecialiseerde egelopvangcentra. Egels zijn beschermde dieren, het is dan ook verboden om egels zelf op te nemen. U geeft een egel de meeste kans door het dier zo spoedig mogelijk naar de dichtstbijzijnde opvang te brengen. Totdat de egel weggebracht of opgehaald wordt, is het belangrijk dat deze binnen op een rustige plek geplaatst wordt.

Mocht u een verstoord egelnest vinden of een egel die overdag rond loopt of stil in het zonnetje blijft zitten, aarzel dan niet en bel ons op tel. 088 811 33 60 optie 2.