Moederdag andersom

Vroeger, zo weten velen van jullie vast nog wel, werden de kindertjes per ooievaar bij de moeder thuisbezorgd. Hoe bijzonder is het dan als wij, in de moderne tijd waar het inmiddels heel anders gaat, een ooievaarskind mochten helpen.

Moederdag andersom

Er kwam een melding van de Woongroep Zweeloo van een ooievaar die uit het nest was gevallen en nu op een schaduwdoek in de volle zon lag. Snel kwamen de collega's in actie en via een raam met een groot net op een lange stok konden zij de ongelukkige baby te pakken krijgen.De redding was urgent want ook een paar kraaien waren al aan het proeven van de weerloze eiber; gelukkig hadden ze weinig tijd gehad om de smaak te pakken te krijgen.

Na een snelle controle voor grotere wonden werd deze prachtige vogel snel naar De Fugelhelling vervoerd, waar ze de juiste verzorging zou krijgen. Hier bleek dat er een luchtzak lek was, maar er wordt verwacht en gehoopt dat er snel weer een vliesje overheen zal groeien.

Ooievaar jong in Drenthe


Vogels hebben naast twee longen ook nog luchtzakken. Die zitten overal in het lichaam en staan in verbinding met de longen. Bijna alle vogels hebben 9 luchtballonnetjes in hun lijf. De lucht gaat daar doorheen als een soort blaasbalgen. Een aantal van die ballonnen komen uit op de holle botten, daar stroomt ook lucht doorheen.De luchtballonnen, of luchtzakken zoals ze genoemd worden, bewegen.

Luchtwegen vogel

De longen zelf niet. Die zijn relatief klein en strak. De luchtpijp heeft vele vertakkingen, zoals bij ons, de bronchiën, maar dan veel meer. Er zijn echter geen longblaasjes. Gaswisseling van zuurstof en kooldioxide gaat via kleine haarvaatjes in de wanden van de enorm vertakte bronchiën.Alleen verse zuurstofrijke lucht komt de long in. Het is niet zoals bij ons dat de uitademingslucht ook door de long gaat. Die gaat via de voorste luchtzakken naar buiten.

Het gaat als volgt: Ingeademde lucht gaat via de luchtpijp naar de achterste luchtzak, van daar wordt het de long doorgeblazen, en dan verlaat de luchtstroom de long via een voorste luchtzak.

Ademen bij vogels

Het voordeel is: de longen zijn altijd van genoeg zuurstof voorzien.Er is een constante luchtstroom door het hele lijf. Sommige luchtzakken zijn verbonden met de holle botten. Met name vanaf schouders, hals en bekken. De holle botten zijn onderdeel van het ademhalingsstelsel. De ademhaling van vogels is veel rendabeler dan bij ons zoogdieren, waar meer dan de helft van de zuurstof eigenlijk weer verloren gaat. Om te vliegen is veel zuurstof nodig, het is topsport.