Niet alledaagse vogels

Niet iedereen zag ooit een zwarte roodstaart. Dat kan veranderen, want ze zijn goed herkenbaar met hun roest-rode staart en ze leven dichtbij: in gebouwen en op bedrijventerreinen. Ze doen onopvallend, maar u krijgt ze nu vast in de smiezen. Wij kwamen deze week niet één, maar liefst twee nestjes tegen.

Niet alledaagse vogels

En op vreemde plekken ook nog.Voor het eerste nestje belde een bedrijf in Emmen ons: het nestje zat in de bak van een auto. Dat werd pas ontdekt toen ze de bak open deden. Heel mooi in een hoekje brachten de ouders hun kroost op een rustige plek groot. Helaas, zo rustig was het niet. Wij hebben het hele nestje voorzichtig naar de opvang vervoerd en hopen dat pa en ma zwarte roodstaart het volgende nestje op een mooi rustig plekje bouwen.

Zwart-roodstaart nest


Over het tweede nestje kregen wij een melding van een bedrijf in Angelslo. Ze hadden de vogels ontdekt die in en uit vlogen en waren bezorgd dat als ze af zouden sluiten de ouders niet meer bij het nest konden komen. Konden ze nog wel afsluiten? Na heel veel gezoek bleek het nest in een tussenspouw te zitten.

Zoeken naar vogels Dierenbescherming


Met behulp van onze collega's van de brandweer kon het nestje heel voorzichtig naar buiten worden verplaatst. We hopen dat de ouders deze verhuizing niet al te storend vinden en dat de jongen tot prachtige vogels mogen uitgroeien.Met dank aan de brandweer die ons weer fantastisch hebben bijgestaan in deze melding.

Brandweer helpt vogels Emmen


Hoge zangposten (liefst 20 meter of hoger!) vinden de zwarte roodstaarten in ons platte landje in de vorm van hijskranen en antennes. In plaats van holtes in rotsen gebruiken ze spleten in gebouwen of ruïnes. Of ze betrekken gaten in steenhopen of stapels bouwmateriaal op bedrijventerreinen en bij grote nieuwbouwprojecten.

Zwart-roodstaart nest in pallet


Het oogt zo onherbergzaam voor ze, maar ze kiezen juist die locaties vanwege het lichte, open terrein.Zwarte roodstaarten verdwijnen weer als het te groen wordt. Daar houden ze niet van, dat lijkt helemaal niet op de kale hellingen waar ze generaties veilig waren. Hun aanwezigheid is daarom bijna altijd tijdelijk. Het volgende voorjaar gaan ze op zoek naar een nieuwe, kale broedplaats.