Ooievaar verstrikt in bliksemafleider

Kom van dat dak af! In de middag van 24 februari kreeg de Dierenambulance een melding dat er op het dak van een havezathe in Oosterhesselen een ooievaar verstrikt zat. Hij bleek vast te zitten aan een bliksemafleider op de schoorsteen. Tot onze grote frustratie ontdekten we bij aankomst dat we er niet bij konden omdat de poort dicht was en de bewoners niet thuis waren. Hierdoor kon de brandweer ons ook niet helpen, en wat ook niet hielp was dat het inmiddels bijna donker was geworden. Teleurgesteld gingen we terug naar ons pand.

Ooievaar verstrikt in bliksemafleider

De volgende ochtend gingen de collega's nogmaals kijken, maar ook nu kon de brandweer ze niet helpen. Na enkele telefoontjes werd er contact gezocht met de eigenaar van het pand, te weten Natuurmonumenten.

Dakdekkers to the rescue

In de middag hadden deze een dakdekkersbedrijf en een hoogwerker opgeroepen. Voordat de hoogwerker er was, klommen de dakdekkers al met ladders naar de schoorsteen. De ooievaar bleek met zijn vleugel in ijzerdraad verwikkeld te zitten. Dit heeft een van de dakdekkers doorgeknipt en toen kon hij de ooievaar naar beneden doorgegeven. We stonden klaar om de gewonde vogel op te vangen.

Naar de dierenarts

We zijn meteen met de vogel naar de dierenarts Arts en Dier in Emmen gereden en hebben daar de resterende ijzerdraden verwijderd. Na een pijnstillende injectie en een algehele inspectie kon de gevleugelde patiënt naar de vogelopvang in Ureterp gebracht worden, waar hij in alle rust kan genezen en aansterken.


Dank voor de hulp

Geweldige samenwerking met de dakdekkers en hoogwerker; wij zijn erg blij dat ze ons hebben kunnen helpen.