Slaap lekker

Heerlijke weertje de afgelopen dagen. Af en toe een buitje maar dan kun je evengoed lekker op het terras zitten onder een afdakje. Lekker een tukkie doen op een zacht kussentje, dat is toch genieten.Tot ze je komen storen en zo nodig wakker moeten maken om te kijken 'of je niet dood bent'.

Slaap lekker

Laat mij effe lekker ronken. Jongens, ik rol me weer op en doehoei.

Vanochtend kregen we een melding van een zwakke of zieke steenmarter in de tuin. Steenmarters zijn beschermde dieren, maar niet alleen daarom reden we snel uit. Aangekomen op de plaats van melding stonden we in een prachtige tuin met mooie, comfortabele tuinmeubelen. En wie lag daar lekker opgerold een dutje te doen? Stef de Steenmarter.

Steenmarter slapend


Na enige moeite kregen we Stef toch wakker en hij keek ons eens aan met een blik van 'wat mot je?'. Hij lag super de luxe op een zacht kussentje op een tuinstoel te chillen. Helemaal niets mee aan de hand verder, hooguit een ochtendhumeurtje.

Steenmarter op stoel


We hebben Stef lekker verder laten slapen en hopen dat hij mooie dromen had. Wij vonden hem een plaatje.


Wisten jullie trouwens dat een andere naam voor de steenmarter 'fluwijn' is? De steenmarter is een zoogdier uit de familie marterachtigen en is is qua formaat zo groot als een huiskat maar met veel kortere poten. In Nederland komt ook de boommarter voor waar verwarring mee kan optreden.

De steenmarter komt door zijn grote aanpassingsvermogen in vrijwel overal voor. Steen- en boommarter zijn ongeveer even groot. Ook de behendigheid, souplesse en klimvaardigheid hebben ze gemeen. Zelfs de samenstelling van het voedsel vertoont veel overeenkomst. Het belangrijkste verschil in het uiterlijk is de kleur van de ondervacht: licht bij de steenmarter en donker bij de boommarter.

De steenmarter heeft in Nederland alleen de vos als natuurlijke vijand. Buiten Nederland zijn dit o.a. wolf, arenden, oehoe en beer. Daarnaast vangen katten en honden soms jonge steenmarters. Steenmarters zijn vaak verkeersslachtoffer en ze worden dikwijls gedood als ze overlast veroorzaken. Het doden van steenmarters is illegaal en een strafbaar feit. Er zijn andere manieren om overlast te voorkomen.