Stille noodkreet?

Gisterochtend kwam er een melding uit Zwinderen over een schattige tamme eekhoorn die iedereen achterna liep en zelfs via de benen omhoog klom. Tja, je weet maar nooit zou je dan denken, misschien is er een tamme eekhoorn ontsnapt.

Stille noodkreet?

NEE, dat kan niet. De eekhoorn is in Nederland beschermd. Dat betekent dat het verboden is eekhoorns te vangen, te doden, in gevangenschap te houden of dit te proberen. Ook mag niet worden gehandeld in eekhoorns of delen van eekhoorns. Het is bovendien verboden eekhoorns te verontrusten of het nest te beschadigen of te bemachtigen (of dit te proberen).Hoe dan deze tamme, jonge eekhoorn?

Het team ging op pad en kwam al snel in het mooie Zwinderen aan. Daar liep inderdaad een jonge eekhoorn, die hen gewoon achterna kwam en die heel makkelijk kon worden gevat. Het diertje kwam in een mooie vervoersdoos gezet en mocht een ritje in onze ambu maken naar het pand. Ook daar bleef het diertje te lief en volgzaam.

Bij het inwinnen van informatie bij een specialist kregen wij de te horen dat dit gedrag vooral voorkomt bij jonge, verzwakte eekhoorns. En dan kunnen ze ook omhoog klimmen en lekker in de haar of nek gaan zitten. Deze jonge rakker heeft gewoon wat meer tijd nodig om groot en sterk te worden.

En dat mag de rode pluizenbol gaan doen in opvang De Fügelhelling in Ureterp.

Dus, om te onthouden: een tamme, jonge eekhoorn die in mensen klimt en ze volgt is geen normaal gedrag. Mocht je zoiets tegenkomen, bel dan de Dierenambulance op 088 811 33 60 optie 2 in de gemeentes Emmen of Coevorden, en houdt de eekhoorn even in een doos of onder een wasmand tot wij ter plaatse zijn. De eekhoorn heeft hulp nodig en daar kunnen wij hem naartoe brengen.

De eekhoorn, Sciurus vulgaris, (ook wel gewone of rode eekhoorn genoemd) is net als bevers, hamsters en muizen een knaagdier. De Latijnse naam van de eekhoorn betekent ‘gewone schaduwstaart’. Dat is vanwege zijn karakteristieke zithouding, met de staart over de rug. Laten we zuinig op ze zijn. De natuurlijke vijanden van de eekhoorn zijn de boommarter en havik en de vos op de grond. Vooral jonge, net zelfstandige eekhoorns vallen aan hen ten prooi. In het verkeer vallen ook veel slachtoffers. Hoewel eekhoorn snel kunnen rennen, hebben ze de neiging bij het oversteken van de weg wanneer er gevaar dreigt, stil te gaan zitten ‘als een bolletje’.

Kijk op onze Facebook pagina voor een leuk filmpje van de eekhoorn.