Terugblik bij de dierenambulance Zuidoost Drenthe februari

Februari 2021 ligt alweer achter ons de tijd gaat snel. Naast alle gevonden dieren die we herinnigd hebben met hun baasje of de dieren die naar verschillende opvangs zijn gegeaan willen we jullie even meenemen van wat er zoal nog meer gebeurde bij de dierenambulance Zuidoost Drenthe.

Terugblik bij de dierenambulance Zuidoost Drenthe februari

Hoog en droog

Op een avond kregen we een melding van een jonge vrouw dat haar tamme Ara was weggevlogen. Hij zat nu hoog in de boom. Aangezien wij in dit soort gevallen zelf weinig kunnen doen, hebben wij geadviseerd de Brandweer te bellen. Natuurlijk zijn we er zelf wel heen gereden om te kijken hoe wij konden assisteren. Toen de brandweer ter plaatse was, werd er een plan van aanpak gemaakt, de ara zat namelijk wel heel hoog in die boom. Er werd besloten dat de brandweerauto gestabiliseerd zou worden en dat de eigenaar dan samen met een brandweerman in de hoogwerker naar boven zou gaan in het bakje in de hoop dat de papegaai op de stem van het baasje af zou komen. Voor alle zekerheid nam de eigenaar ook een bench mee naar boven. Inderdaad; toen ze vlakbij waren gekomen met het bakje en de eigenaar van de vogel begon te roepen en zijn armen uitstak, vloog de verbaasde vogel, die niet wist wat hem overkwam, zo in de armen van zijn baasje. Onder luid applaus werden ze naar beneden gehaald. Daar werd de bonte vogel herenigd met zijn gezinnetje. Petje af voor de brandweer!

Soms duurt het even...

Er kwam een telefoontje binnen over een zwerfkat in Barger-Oosterveld die daar al maanden rond zou lopen. De foto van de kat stond al in de buurt app en was ook al op Facebook geplaatst. Er meldde zich echter niemand als eigenaar. En nu was de kat in een garage gevangen en werd ons team werd gebeld met de vraag 'hoe nu verder?' We gingen direct op pad, min of meer met het idee een chipcontrole uit te voeren en eventueel een zwerfbandje te plaatsen. Tot grote verbazing van iedereen bleek de gecastreerde kater gechipt en keurig geregistreerd. De eigenaar van Mexx, want zo heet deze rode je-weet-wel kater, die in Coevorden woont, was uiterst verbaasd toen wij hem belden met de mededeling dat Mexx terecht was, want de kat bleek al sinds 2018 vermist. De gelukkige eigenaar is direct in zijn auto gesprongen en heeft zijn kat bij de melder opgehaald. Zo'n geweldig verhaal, dit! Wij hebben kunnen vastleggen hoe Mexx door de melder aan zijn baasje wordt overhandigd.


In de wolken op vier wielen

In de wolken op vier wielen Vanaf vandaag kunnen wij de gewonde en/of verdwaalde dieren nog beter vervoeren in onze nieuwe Citan. Wij mochten deze nieuwe speciaal voor diervervoer ingerichte auto vandaag ontvangen. Wij staan nog wel met alle vier wielen op de grond maar zijn ook een beetje in de wolken. Elke dag komen er honden, katten, konijnen, vogels en nog veel andere diersoorten met de ambulance naar ons pand. Hetzij dat ze gewond zijn en na een dierenartsbezoek naar een opvang kunnen, hetzij dat ze verdwaald zijn en er (nog) geen eigenaar gevonden is. Al deze dieren worden aan het eind van de dag met speciaal diervervoer naar de diverse opvangcentra gebracht. En daar gaat deze nieuwe Citan dus een grote rol in spelen. Voor de vrijwilligers die diervervoer doen een beetje genieten op vier wielen. En mocht je dat wel wat lijken: we zijn nog steeds op zoek naar vrijwilligers voor diervervoer!

Een particulier had een aangereden wilde gans naar de kliniek gebracht.

Deze maand werden wij gebeld door de Ster-kliniek 't Hooyvelt in Emmen. Een geweldig eigen initiatief! De ongelukkige vogel werd grondig onderzocht in de kliniek en kreeg gratis medische zorg aldaar. Het slachtoffer werd vervolgens, inclusief gratis medicatie, door ons naar de vogelopvang in Ureterp vervoerd om daar verder aan te sterken. Zodra het mogelijk is mag deze gans weer terug de vrije natuur in. Alle lof voor degene die zich over de aangereden gans heeft ontfermd, voor de Ster-kliniek en natuurlijk ook voor de vogelopvang De Fügelhelling. Wij hopen dat deze geluk-bij-een-ongeluk gans snel weer het weidse land in kan.

Melding van een reiger die niet wegvloog.

De melder was haar hond aan het uitlaten en had, diep in een sloot, een reiger zien zitten die niet wegvloog. Toen ze wat dichterbij kwam, fladderde de vogel wel wat en probeerde hij weg te komen, maar hij bleef uiteindelijk een stukje verder weer zitten.

Het was bitterkoud en de melder zou op ons wachten bij de reiger die anders in het donkere veld met de diepe sloten niet makkelijk terug te vinden zou zijn. Dus met gepaste spoed gingen wij op weg naar Emmer Compascuum.

De prachtige zilvergrijze vogel bleek heel makkelijk te vangen met ons grote net. Hij was inderdaad danig verzwakt en onderkoeld en gewikkeld in een paar zachte handdoeken mocht hij met ons mee terug naar het warme pand. Er waren geen wonden of breuken te vinden en niet veel later mocht onze patiënt al mee met diervervoer naar Ureterp waar hij in de vogelopvang De Fugelhelling weer kan aansterken.

Onze dank ook aan de melder die zo geduldig op ons bleef wachten in de ijzige kou op het veld met, zoals ze het zelf noemde, 'ijspegels aan haar neus'.

Jaarlijkse Nationale Tuinvogeltelling, georganiseerd door de Vogelbescherming.

De bedoeling was dat je een half uur lang opschreef welke vogels en hoeveel er in je tuin kwamen. Omdat het handig is om dan wat lekkers voor onze gevederde vrienden neer te zetten om ze te lokken, zijn we druk aan het werk geweest.
In een grote pan werd het vet met het vogelvoer gemengd en vervolgens op verschillende wijze verwerkt tot een vetbol, vet-dennenappel of iets anders ludieks. Met taart- of puddingvormen kom je ook een eind...


Het fotograferen van de vogels bleek een kunst op zich en helaas waren wij daar niet al te goed in: wazige beelden, wegvliegende rakkers en andere beelden genoeg, maar weinig mooie vogelplaatjes. Toch hebben we een foto-album gemaakt van onze telling en voorbereiding. Het was ontzettend leuk om te doen en we hopen dat iedereen die ook meegedaan heeft net zoveel plezier heeft gehad

Ons werk op de dierenambulance staat in de spotlights!

Allerlei bekende influencers reden een dagje mee op de dierenambulance en hielpen ons met het redden van dieren. Dit is te zien bij Zapp npo 3 om 18:15 uur. Bij ons liepen Anne Appelo en Jessie Maya een dag mee op de Dierenambulance.