Vleermuis gevonden?

We krijgen er regelmatig meldingen over: wat moet je doen als je binnen een vleermuis aantreft? In dit artikel vertellen wij je er meer over.


Vleermuis gevonden?

* Vind je de vleermuis op de grond? Pak de vleermuis nooit met blote handen, een vleermuis kan namelijk bijten en besmet zijn met rabiës. Een vleermuis op de grond is geen goed teken. Misschien is hij gewond, ziek, verzwakt, dood of nog te jong om te vliegen.

We raden je aan om contact op te nemen met een deskundige, via de gemeente: http://bit.ly/2x3nvNp. De gemeente weet wie de vleermuis kan ophalen. Dit kan een vleermuizenwerkgroep zijn of een dierenambulance. Je kunt ook contact opnemen met een vleermuizenopvangcentrum bij jou in de buurt: http://bit.ly/2w9p93T.

* Let op: het is vaak moeilijk te zien of een vleermuis echt dood is. Een vleermuis in rust kan zeer sloom zijn en een lage temperatuur hebben.* Is de vleermuis toch echt dood? Maak er toch een foto van en stuur die alsnog naar een vleermuisdeskundige of –opvang. Die foto kan waardevolle informatie bevatten over vleermuizen in Nederland.

* Vliegt de vleermuis rond in je huis? Probeer hem niet direct te vangen. Het is een ingewikkeld karwei en de vleermuis kan gewond raken. Zet gewoon een raam of deur open, zodat hij gemakkelijk naar buiten kan vliegen. Lukt dit niet? Neem ook dan contact op met de gemeente, dierenambulance of vleermuizenopvangcentrum.