Wat te doen bij jonge vogels

Op het moment rijden wij heel veel voor jonge dieren en dan vooral voor jonge vogels. Logisch, want het is broedtijd voor de meeste gevleugelde vrienden. Van 'gewoon' musje of mereltje tot zwarte roodstaart, van zwaluw tot eendje; we hebben er al heel veel langs zien komen op weg naar de opvang in Ureterp.Dit weekend hadden we een prachtige jonge specht die wel wou maar nog niet kon vliegen.

Wat te doen bij jonge vogels

Waarschijnlijk net op een verkeerd moment uit de boom gevallen of geland bij een eerste vliegpoging; hoe dan ook, hij zat niet echt veilig in de kattenwijk Emmerhout. Vandaar dat we hem hebben opgehaald en naar de opvang hebben gebracht in de hoop hem zo een veilige jeugd te bezorgen.

Je hoort ze vaak op de bomen kloppen, maar je ziet ze helaas niet altijd direct. Het zijn prachtige vogels met schitterende kleuren en een ondeugende oogopslag. Eenmaal uit het nest kan niet één vogel direct perfect vliegen trouwens. Ze worden dan nog een week tot tien dagen door de ouders gevoerd op de grond. Daarom is het verstandig om een jonge vogel niet direct mee te nemen.


Kijk eerst een om je heen of je de ouders ziet, of mogelijk het nest waar hij is uitgewipt. In het eerste geval kun je hem het beste laten zitten, want dan heeft hij gewoon zijn pa en ma die voor hem zorgen. In het tweede geval kun je proberen hem terug te zetten in het nest.Mocht je echter zien of vermoeden dat een jonge vogel in gevaar is, dan kun je ons altijd bellen op 088 811 33 60 optie 2.


Een vogel die tegen een raam aan vliegt, heeft daar behoorlijke koppijn van. Soms lijken ze dood of bijna dood, maar ademen nog wel. Het beste kun je zo'n vogeltje heel voorzichtig in een (schoenen)doos doen en een paar uur in een rustige donkere ruimte zetten om hem weer even op adem te laten komen. Dan kun je later kijken of hij weer weg kan vliegen. Lukt dat niet of is het dier gewond, bel ons dan.

Verder kun je ons natuurlijk altijd bellen voor advies over de vogels die je vindt. Wij helpen je graag met tips.