Wat te doen met jonge vogels?

Het vogelseizoen is weer in volle gang. De lieve, kleine vogeltjes hebben we dan ook weer in de ambulance gehad. Maar wat kan je nu het beste doen

Wat te doen met jonge vogels?

Het is natuurlijk heel sneu als je een klein vogeltje ziet wat niet kan vliegen en wat hulpeloos op de grond zit. Wat kan je nou het beste doen? Heel vaak is het antwoord heel simpel: laat ze met rust. Zodra de mens zich ermee bemoeit, wordt de natuur verstoort.

Nestjongen

Nestjongen zijn de jonge vogels die nog grotendeels geen veren hebben. Deze blijven in het nest en worden daar gevoerd door de ouders. Ze kunnen natuurlijk eens uit het nest vallen door bijvoorbeeld harde wind, andere dieren of nestgenootjes. Het beste zal natuurlijk zijn als je hem terug kan zetten.

Soms is dit niet mogelijk of is het nest kapot. Wat kan je dan doen?

Maak een kunstnest door een boterkuipje te gebruiken. Maak wat gaatjes in de bodem en maak een nestholte. Gebruik hiervoor eventueel keukenpapier. Plaats dit zelfgemaakte nestje met de jonge vogel zo dicht mogelijk bij de originele plaats van het nest. Vaak komen de ouders dan weer terug om de vogel te verzorgen.

Bestaand fabeltje: de ouders komen niet meer terug na mijn aanraking.

Als je de vogel hebt aangeraakt, komen de ouders nog wel terug. Ze kunnen meestal slecht ruiken en zullen de nestjongen niet verstoten. Gieren kunnen wel goed ruiken.

Uitvliegers

Vaak zie je jonge vogels onder een boom zitten. Dit zijn vaak ‘uitvliegers’. Ze zijn beland in het proces van de vlieglessen. De ouders voeden het jong nog steeds, tot hij zelf kan vliegen. Je kan ze het beste met rust laten. De vlieglessen duren meestal een aantal dagen. Een uitzondering is de kauw: deze wordt niet op de grond gevoerd en zal dan ook verhongeren als hij niet meevliegt met de ouders.

Wanneer halen wij vogels op?

  • Ouders zijn dood en/of hebben het jong verlaten
  • Hereniging met het nest is mislukt
  • Het jong is gewond


Probeer de vogel voor onze komst te vangen en plaats hem in een doosje. Lukt dit niet? Probeer dan iets over het vogeltje heen te plaatsen.

Zie je een vogel die onze hulp nodig is of wil je advies? Bel dan gauw 088-8113360 !