Wintertelling ooievaars

Ziet u op 22 of 23 januari een ooievaar (of meer)? Geef het door! De wintertelling, die dit jaar voor de 22e keer wordt georganiseerd door STORK, geeft inzicht in het trek- en overwinteringsgedrag van ooievaars. Hoeveel trekken er weg en hoeveel blijven er in Nederland?

Wintertelling ooievaars

In het algemeen gaan Nederlandse ooievaars op trek, naar Zuid-Europa en West-Afrika. In de winter, wanneer de bodem bevroren is, is het voor ooievaars in ons land lastiger om aan voedsel te komen. Ze eten vooral regenwormen maar ook insecten, slakken, muizen en mollen. Toch zien we in de winter steeds meer ooievaars in ons land: vorig jaar werden 991 ooievaars gemeld. In 2010 waren dat er 497.

Ooievaars melden:Ziet u een ooievaar? Geef dan in het weekend van 22 en 23 januari 2022 aantal, plaats, datum en eventuele ringgegevens door. Dat kan op drie manieren:Via waarneming.nlStuur een mail naar wintertelling2022@ooievaars.euBel naar 06-2358 0207

In zachte winters kunnen ooievaars makkelijker voedsel vinden, en omdat het echte opportunisten zijn weten ze ook voedsel bij particulieren, dierentuinen en ooievaarsstations te vinden. Maar waarom gaat de ene ooievaar wel op trek en de andere niet? Er zijn zelfs ooievaars die het ene jaar wel gaan en het andere jaar blijven. Waarschijnlijk laten ze hun keuze afhangen van het voedselaanbod, maar zeker weten we dat niet. Door de wintertellingen van STORK komen we steeds meer te weten.