Zondagochtend is voor ons team zelden uitslapen

Vandaag kregen we een melding van een sperwer of valk die langs de snelweg N34 bij Dalen net naast het viaduct aan de kant was gezet door een motorrijder.

Zondagochtend is voor ons team zelden uitslapen

Aangekomen troffen we een dankbare melder aan die in wielrenkleding kou stond te kleumen en de gewonde vogel. Dat bleek een jonge dame torenvalk (ook dankzij onze oplettende lezers, want wij waren nog een beetje in dubio) en zij miste alle tenen van een pootje. Het zou kunnen dat zij ergens aan vast heeft gezeten.

De wielrenner kon weer verder op de fiets zichzelf warm trappen en Tiny de Torenvalk mocht met ons mee voor een ritje in de ambulance. Na een eerste verzorging en even bijkomen bij ons op het pand mag ze later op de dag naar de opvang De Fugelhelling in Ureterp. Daar zal ze verder verzorgd worden in de hoop dat ze zo gauw het weer mogelijk is weg kan vliegen de oneindige blauwe lucht weer in.

De torenvalk is vooral bekend door het bidden, dat je vaak langs de weg ziet. Het was lange tijd de talrijkste roofvogel, maar dat is nu de buizerd. Toch is het nog steeds een kenmerkende vogel van het open land in Nederland.

In principe overal in open en halfopen land te vinden, zowel in boerenland als natuurgebieden, vooral als er veel muizen zijn. Vaak zie je ze bij dijken en brede wegbermen, ook langs snelwegen.