Zwaan kleef aan...

Zaterdagochtend kregen we een melding van een meeuw die vast zat en niet weg kon vliegen en ,eveneens in dezelfde plas, een zwaan met een lang vissnoer achter zich aan. Reden genoeg om op pad te gaan met onze ambu.

Zwaan kleef aan...

Ter plaatse aangekomen bleek dat de meeuw niet weg kon vliegen doordat deze in visdraad, net als de zwaan, was verstrikt. Daarbij zat hij ook nog eens op een plek waar wij niet bij konden komen en dus besloten we direct de brandweer te bellen voor assistentie. Die kwamen met gepaste spoed om het arme diertje te redden.

Eenmaal het duikteam van de brandweer Emmen gearriveerd en klaar voor actie, besloten we in gezamenlijk overleg eerst de meeuw te bevrijden. Die maakte namelijk de raarste capriolen en we waren bezorgd dat hij zichzelf zo ernstig zou verwonden.

De zwanen zwommen een eind verderop, ook de zwaan met het visdraad, die niet vast bleek te zitten. Hierop was deze keuze gebaseerd.

De duikers van de brandweer gingen het koude water in om de meeuw te bevrijden van zijn benarde positie. Het bleek nog een hele kluif te zijn om het diertje te bevrijden, maar uiteindelijk kregen de duikers het toch voor elkaar.

Om de dieren niet nog meer stress te bezorgen, en het onduidelijk was geworden welke zwaan er met het draad rondzwom, is er met enige frustratie besloten de actie te beëindigen. Maar - als de zwaan weer gezien wordt komen beide teams terug om de zwaan alsnog van het draad te ontdoen.

We zijn uiteindelijk naar de dierenarts gegaan om al het visdraad eraf te halen en dat was nog een hele klus. Door al zijn buitelingen was het draad over en onder zijn vleugels door en om zijn nek en poten verwikkeld. Er zat gelukkig geen haak aan en heeft hij er slechts een verstuikte poot en een kleine snee eraan over gehouden. De meeuw is naar de vogelopvang in Ureterp gebracht om daar even helemaal bij te komen van zijn avontuur.

Nogmaals onze dank aan de collega's van de brandweer voor hun fantastische steun en hulp bij deze natte redding.