Dierenambulance laat bedreigde vogelsoort vrij

"n Goede vlucht gewenst jongen." Met die woorden lieten twee van onze chauffeurs een wielewaal los in Nieuwstadt. En dat is bijzonder.

Dierenambulance laat bedreigde vogelsoort vrij

De wielewaal is niet alleen een prachtige vogel om te zien, al hebben niet veel mensen het geluk deze schuwe vogel te spotten. De wielewaal staat ook nog eens op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels met een kwetsbare status. Rode Lijsten bevatten soorten die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. We zijn daarom extra blij deze vogel terug te kunnen laten keren naar de natuur. Daar ging wel wat aan vooraf.

De opvallend gekleurde pechvogel werd opgevangen in Natuurhulpcentrum Opglabbeek. Na vijf weken herstel, kon hij terugkeren naar de natuur

Gewond aangetroffen in de struiken

Begin mei kreeg de dierenambulance melding van deze bijzondere vogel. De wielewaal was tegen een raam gevlogen en door de melder versuft aangetroffen in een bosje. Zoals met alle wilde dieren die hulp nodig hebben wordt gedaan, werd de wielewaal naar het Belgische Natuurhulpcentrum Opglabbeek gebracht. Het Natuurhulpcentrum is onze samenwerkingspartner als het gaat om hulp bieden aan wilde dieren die in de knel zijn geraakt. Uit onderzoek van het Natuurhulpcentrum bleek de wielewaal een gekneusde schouder te hebben en behoorlijk mager te zijn. De eerste weken werd de vogel ondergebracht op de Intensive Careafdeling. Hier zijn de kooitjes donker en klein. Donker om tot rust te komen, klein om de schouder niet te overbelasten. Daarna verhuisde hij naar een grotere kooi waar zijn spieren weer opnieuwd getraind werden, en daar is hij gebleven tot hij goed kon vliegen.

In overleg met het Natuurhulpcentrum is vervolgens een geschikte plek gekozen om de vogel weer opnieuw vrij te laten. We wensen deze wielewaal veel geluk toe!