"Laat Brunssumse vossen met rust."

Twee jonge vossen zijn het onderwerp van gesprek bij een Brunssums tankstation. De Dierenbescherming roept mensen op om de dieren met rust te laten.
"Laat Brunssumse vossen met rust."

Eind juli ziet een medewerker van het tankstation de vos voor het eerst. Het dier doet in zijn zoektocht naar een maaltijd het tankstation aan. Met succes; bezoekers van het tankstation kopen massaal wat lekkers voor het dier waardoor de vos steeds vaker terugkomt en steeds brutaler wordt. Het gaat zelfs zover dat de vos voor de deur van de shop zit te wachten. Veel mensen willen met de vos op de foto en het wilde dier aaien.

De vos wacht voor de schuifdeuren van het tankstationHet lokken, voeren en aaien van wilde dieren is niet verstandig

De eigenaar van het tankstation neemt contact op met de gemeente Brunssum en twee bezorgde dierenvrienden nemen op 24 augustus contact op met onze meldkamer. Zij maken zich zorgen over de steeds tammer wordende vos en vrezen voor het leven van het dier. Onze dierenambulance gaat ter plekke om de situatie te bekijken en om medewerkers van het tankstation te adviseren erop toe te zien dat het dier niet werd gevoerd. Hierin kregen wij vanuit het tankstation alle medewerking en hulp maar voor de bezoekers van het pompstation bleek het lastig om het dier met rust te laten omdat het "schattig" is. Het tankstation helpt met het verspreiden van flyers waarmee we mensen verzoeken het dier niet te lokken, aaien en voeren. Zonder resultaat helaas; er worden drie mensen gebeten door het dier. Dit kan zo niet langer en in overleg met Natuurhulpcentrum Opglabbeek besluiten we een vangkooi te plaatsen. In de tweede nacht loopt de vos de kooi in en brengen we hem naar het Belgische opvangcentrum waar de vos in quarantaine gaat, een ontwormingskuur krijgt, daarna gewassen zal worden en dan naar de uitwenkooi zal gaan met andere vossen om te verwilderen.

De vos kan gevangen worden dankzij een vangkooiIn Natuurhulpcentrum Opglabbeek leert de vos opnieuw verwilderen

Na het invangen van de eerste vos dient zich nu een tweede vos aan bij het tankstation. Ook dit dier aast op makkelijke maaltijden en komt steeds dichterbij. Wij roepen mensen met klem op om de vos met rust te laten; lok hem niet, voer hem niet, aai hem niet. Heb respect voor dit wilde dier en geniet op afstand als je hem ziet. Door de vos te lokken en te voeren help je het dier niet. Sterker nog; hiermee vergroot je de kans dat de vos afgeschoten gaat worden. Ook loop je als mens risico op vossenlintworm en hondsdolheid als je met het dier in contact komt.