Jonge ganzen bevrijd in Deventer en Eefde

Jonge gansjes houden ons de laatste tijd goed bezig. Vorige week bevrijdden wij, samen met de brandweer, jonge ganzen van het dak van een woning in Deventer. Dit weekend werkten wij alweer samen met de brandweer, dit keer om jonge ganzen uit de sluis bij Eefde te redden.
Jonge ganzen bevrijd in Deventer en Eefde

Nest in het ketelhuis

Een man en vrouw uit Deventer belden ons. Ze hadden een storing aan de zonneboiler en ontdekten dat de bekabelingsisolatie was doorgebeten. Wat bleek: er zat een ganzennest in het ketelhuis met zes eieren! Omdat het verwijderen van nesten in principe verboden is, liet het echtpaar het nest voor wat het was. Tot ze op donderdagochtend wakker werden van gepiep. De jongen waren geboren! Ze zaten er echter niet veilig en de ouders liepen in paniek luid gakkend rond het huizenblok.

Familie gans herenigd

Dierenambulance Overgelder deed een poging om het nest te bereiken, maar dit lukte helaas niet met een normale ladden. In samenwerking met de brandweer lukte het wel om het nest naar beneden te halen. Er zaten twee kuikens in en vier eieren waarvan er drie door eksters waren leeggezogen. Het vierde ei was niet meer levensvatbaar. De kuikens zijn op een veilige plek herenigd met hun bezorgde ouders.
Vader en moeder gans liepen in paniek rond.foto: Rens Hulmanter

Met hulp van de brandweer konden de jonge ganzen van het dak worden gehaald.Foto: R.van Dommelen / Centraal Deventer

De familie gans kon iets verderop weer worden herenigd.foto: Rens Hulman

Gansjes vast in sluis

Die dagen later, op zondag, was het raak in Eefde. Daar zaten jonge ganzen vast in een oude sluis. Een paar weken geleden is een nieuwe sluis geopend. De oude sluis is niet meer in gebruik en staat op het punt om gerenoveerd te worden. De sluisdeuren blijven dicht en daardoor kon de familie gans niet meer naar buiten zwemmen. Binnenkort wordt het water uit de oude sluis gepompt, dan kan dit probleem zich niet meer voordoen. De volwassen ganzen vlogen uit de sluis, maar de kleintjes lukte dit niet. Daarom ging de brandweer met twee man sterk te water. Het duurde ruim een uur om de ganzenkuikens te vangen.
Ondertussen lokten onze medewerkers van Dierenambulance Overgelder vader en moeder gans naar een ander stuk water. Daar konden ook zij worden herenigd met hun kroost. Eind goed, al goed.