Jonge vogels op de grond

Momenteel krijgen wij veel meldingen over jonge vogels die "ergens" op de grond zitten en "uit het nest gevallen zouden zijn".
De vele telefoontjes gaan momenteel veelal over spreeuwen, kool- en pimpelmezen, merels en kraaiachtigen.

Ook de aanwezigheid van loslopende katten blijft een ergernis en ontaard in deze periode regelmatig in een burenruzie.

Onderstaande info is afkomstig van de Vogelbescherming:

Jonge vogels op de grond

Laat jonge vogels met rust !
In deze tijd van het jaar zie je het regelmatig: een jong vogeltje dat schijnbaar verweesd en luid piepend op de grond of een tak zit. Zielig of hulpeloos? Nee! Vogelbescherming roept op om jonge vogels met rust te laten. Want meestal zijn de oudervogels gewoon in de buurt.
Vogels vallen niet uit het nest !!
Veel mensen denken dat een vogeltje dat op de grond zit uit het nest is gevallen. Maar vogels vallen niet uit het nest; pas als ze groot genoeg zijn komen ze eruit. Jonge vogels die net uitgevlogen zijn, kunnen vaak nog niet goed vliegen, waardoor ze de eerste dagen veel op de grond vertoeven. Door de bedelroep die ze laten horen weten ouders precies waar ze zijn. Ze voeren ze nog bij en leren ze waar ze zelf voedsel kunnen vinden. Na een paar dagen kunnen ze doorgaans goed vliegen. Vindt u een nog kaal vogeltje, dan is de kans heel groot dat dit een vogeltje is waarvan de oudervogels al door hebben dat "er wat aan mankeert of een achterblijver" is. Deze worden dan bewust uit het nest gewerkt. De natuur is wat dat betreft keihard.
Stress is slecht en doodsoorzaak nummer 1.
Laat een schijnbaar hulpeloos vogeltje dus altijd zitten. Zodra u weg bent of de kat verjaagd is, komen de ouders weer tevoorschijn om het jong te voeren. Uw ‘hulp’ kan zelfs schadelijk zijn. Het bezorgt ouders en jongen onnodig veel stress en dat vermindert de kans op overleving. Slechts in sommige gevallen is een helpende hand wél gewenst. Bijvoorbeeld als een jonge vogel midden op het fietspad zit; verplaats hem dan een meter, naar de berm bijvoorbeeld.

Wilt u jonge vogels van dichtbij bekijken? Kijk dan op www.beleefdelente.nl.