Loslopende nandoe in Nijbroek

Bij Dierenambulance Overgelder kwam een niet alledaagse melding binnen: "Er loopt hier een hele grote struisvogel in het weiland in Nijbroek (gemeente Voorst) en ik heb niet gedronken". De centralist dacht het eerst niet goed te horen, maar de melder was overtuigd en dus rukte de dierenambulance uit.
Loslopende nandoe in Nijbroek


Eenmaal aangekomen bij het weiland bleek de melding te kloppen: er liep een grote vogel in het weiland. Het bleek een nandoe te zijn. Deze vogel lijkt op een struisvogel, maar is beduidend kleiner en afkomstig uit Zuid-Amerika. Hij heeft lange sterke looppoten en kan hard rennen. Een volwassen nandoe weegt rond de 25 à 30 kilo.

Via omstanders hoorden de dierenambulancemedewerkers dat er in de buurt iemand woont die nandoes houdt. Na telefonisch contact bleek het niet om één van zijn dieren te gaan, maar de man wilde wel komen helpen. Hij heeft immers ervaring en weet hoe je deze dieren moet hanteren.


Onze medewerkers wisten de nandoe in te sluiten en te vangen. Het dier was gelukkig vrij tam. De vogel bleek geringd te zijn, maar hij staat helaas niet geregistreerd. Het is onduidelijk waar hij vandaan komt.


Een nandoe is officieel een 'huisdier'. Dat betekent dat hij, via het asiel, 14 dagen 'in bewaring' moet worden gehouden. Binnen deze wettelijke termijn dient de eigenaar zich te melden. Zo niet, dan mag het dier herplaatst worden. Bent of kent u de eigenaar van deze nandoe, neem dan contact op met dierenasiel De Kuipershoek in Klarenbeek, tel. 088-8113650.