Zwerfkat gezien? Dit kunt u doen!

Regelmatig krijgen wij vragen over zwerfkatten. En misschien heeft u ook wel een kat aantroffen waar u zich zorgen overmaakt. Wat kunt u nu het beste doen
Zwerfkat gezien? Dit kunt u doen!

Observeer

Begin met observeren van de kat. Hoe gedraagt hij zich? Ziet u de kat al langere tijd rondzwerven? Geeft de kat overlast of is hij gewond? Neemt u dan contact op met Amivedi. Deze organisatie coördineert alles rondom dieren die vermist zijn. Hier werken deskundige mensen die de situatie goed kunnen inschatten. Zo nodig stuurt Amevedi een ambulance om de kat op te halen.

Ambulance

De medewerkers van de ambulance zullen een aantal zaken controleren. Zo kijken ze of het dier ziek is of zich in een gevaarlijke situatie bevindt (zoals bij een snelweg). Ook kijken ze of het dier gechipt is of een kokertje draagt met adresgegevens. Gaat het om een volwassen kat die gezond is en geen gevaar loopt? Als duidelijk is dat de kat een eigenaar heeft, wordt daar contact mee opgenomen en wordt het dier weer vrijgelaten. De kat krijgt een speciaal halsbandje om met gegevens voor de eigenaar om contact op te nemen met Amivedi. Duurt dit langer dan een week dan wordt de kat alsnog opgehaald.

Onbekende kat

Is de eigenaar niet te achterhalen maar is de kat gezond? Ook dan krijgt de kat een bandje om met tekst waarop de eigenaar verzocht wordt contact op te nemen. Gebeurt dit niet binnen een week dan wordt de kat alsnog opgehaald.

Katten worden altijd meegenomen als ze:

  • Ziek of gewond zijn
  • Jonger zijn dan een half jaar
  • Een gevaar zijn voor de omgeving en zichzelf (zoals bij een snelweg)
  • Al lange tijd rondlopen met of zonder bandje

Wat u niet moet doen

U kunt de kat beter niet zelf opvangen. Het dier kan ziek zijn of toch gewoon een eigenaar hebben. Wellicht zijn zijn baasjes heel verdrietig en hard naar hem op zoek! Katten kunnen soms hele stukken lopen. Amivedi heeft deze gegevens en kan baasje en kat weer bij elkaar brengen. Bovendien kan de eigenaar kan zich nog een jaar melden en de kat terugeisen. Ook als u ondertussen een hechte band heeft of veel kosten gemaakt heeft voor de dierarts. De kat kan namelijk ziek zijn. En dan kunnen de kosten voor de dierenarts al snel oplopen!

Wordt de kat meegenomen met de dierenambulance dan wordt hij ontvlooid, ontwormd, geënd en gechipt. Bovendien wordt hij/zij geneutraliseerd en gecheckt op medische problemen. Als u dit zelf doet dan kunnen deze kosten oplopen tot wel €400,-

Wat dan wel te doen als u zelf interesse heeft in de kat

U voelt zich betrokken bij de kat en wilt de kat graag zelf in huis nemen. Hoe werkt dat dan? Als de kat in het asiel zit, kan de eigenaar zich nog twee weken melden. Daarna is het asiel automatisch eigenaar en kan de kat herplaatst worden. Dit gebeurt gemiddeld na een maand.

Heeft u interesse in de kat? Dan kunt u dit aangeven en kunt u de kat adopteren. Zo weet u zeker dat u een gezonde kat in huis haalt die ook echt van u is. Hier zijn overigens wel kosten aan verbonden. Voor een kat jonger dan een jaar is dit €150,- Voor katten ouder dan een jaar betaalt u €115,-