Hoogzwanger gedumpt

Zo’n 600 van de 3.000 konijnen en knaagdieren die de Dierenbescherming elk jaar opvangt, worden naar Het Knaaghof in Rijswijk gebracht. Merel Pieneman is hier al zes jaar werkzaam als beheerder.

Zij vertelt: “meer dan de helft van de dieren die we onder onze hoede nemen, is op straat gevonden, het overgrote deel gedumpt. Konijnen worden door hun eigenaar losgelaten in een park of bos, maar het komt ook regelmatig voor dat ze klakkeloos met hok en al op straat worden gezet.”

Moeder Fie beviel in het Knaaghof van Felin en Filip.

Over een hek gegooid

“Ik vind het intens verdrietig dat mensen hun dier blijkbaar zó weinig gunnen dat ze niet eens de moeite doen om het op een respectvolle manier achter te laten,” aldus Merel. Neem de twee jonge konijntjes Fie en Fos die onlangs over het hek van een kinderboerderij werden gegooid. Fie was op dat moment zwanger van vier konijntjes. Het koppel werd door vrijwilligers van de dierenambulance overgebracht naar Het Knaaghof, waar Fie een paar dagen later al beviel. Helaas bleken twee van de dieren te zwak om te overleven, met de andere twee, die de namen Felin en Filip kregen, gaat het wél goed.


Bij Het Knaaghof worden papa Fos, mama Fie en hun kleintjes gevaccineerd en gecastreerd, een standaardprocedure om ziekten en overpopulatie tegen te gaan. Zodra ze er klaar voor zijn, mogen ze naar hun nieuwe thuis.

Duizenden gedumpte dieren

Gezamenlijk vangen de specialistische opvangcentra van de Dierenbescherming elk jaar duizenden gedumpte en afgedankte konijnen en knaagdieren op. Bij binnenkomst worden ze onderzocht en indien nodig krijgen ze medische hulp. Daarnaast mogen ze allemaal rekenen op een liefdevolle verzorging, tot er een nieuw baasje wordt gevonden. De medewerkers en vrijwilligers van Het Knaaghof zetten zich hier dag en nacht in voor. Dit doen ze graag, maar de opvang en bemiddeling van al deze dieren kost geld, veel geld. Om deze dieren te kunnen blijven helpen, zijn we afhankelijk van jouw hulp.Hoge kosten

Merel vertelt dat de kosten voor de opvang van de vele konijnen en knaagdieren hoog zijn. “De vaccinaties kosten € 40 per dier, voedsel en verzorging bedragen daarbovenop zo’n € 3 per dag.” Als je je bedenkt dat pasgeboren konijntjes minstens drie maanden bij hun moeder blijven, dan komen de totale kosten neer op bijna € 300 per dier. Voor de mannetjes tel je daar nog eens € 40 bovenop voor castratie. Omgerekend zijn wij dus jaarlijks € 150.000 kwijt aan opvang en verzorging. Een deel hiervan ontvangen we gelukkig terug van donateurs en de gemeente, maar dat is niet genoeg om alle kosten te dekken.”

Steun Het Knaaghof

Jaarlijks vangt Het Knaaghof 600 gedumpte en afgedankte dieren op. Zieke en verwaarloosde dieren worden bij binnenkomst medisch onderzocht en zo nodig geholpen. Daarnaast geven we de dieren de verzorging en aandacht die ze nodig hebben, tot ze weer een nieuw baasje vinden.

Doe een gift