Geschikte konijnenverblijven

Wat is nou een geschikt verblijf voor konijnen?

Konijnen hebben ruimte nodig om goed te kunnen rennen, rechtop te kunnen staan en te kunnen schuilen. Ze moeten 24 uur per dag de mogelijkheid hebben om buiten een hok/schuilplek te kunnen bewegen.

Een ren is hier een perfecte oplossing voor of natuurlijk loslopend wanneer de situatie dit toelaat.

Een ideale ren voor gemiddelde maat konijnen heeft een oppervlakte van 4 of 5m2. Gezien de vaak kleinere huizen en tuinen in de Randstad houden wij als plaatsingsvoorwaarden aan dat een ren minimaal 2 meter lang en 1 meter breed moet zijn. Dit is dan ook het absolute minimum! Hierbij is het natuurlijk wel zo, dat hoe groter de konijnen, hoe groter de ren dient te zijn.

Je kunt kiezen voor een overdekte of open ren. Bij een open ren is de ideale hoogte van het hek minimaal 1m, bij een lagere ren is de kans veel groter dat konijnen over het hek zullen springen. Een lagere open ren kan eventueel worden afgedekt met een net. Dichte rennen zijn ook te koop. Wij vertellen je graag wat de opties zijn dus schroom niet om contact met ons op te nemen.

Voor konijnen is het prima om de ren op een stenen ondergrond te hebben. Indien de ondergrond van gras of andere zachte bodem is, dan is het belangrijk dat er voor gezorgd wordt dat de konijnen zich geen weg naar buiten kunnen graven (hier zijn ze heel goed en snel in!). Je kunt preventief bijvoorbeeld gaas ingegraven.
Konijnen die binnen wonen kunnen uit de voeten op vinyl of zeil. Zorg ervoor dat de ondergrond niet te glad is. Laminaat is om die reden vaak minder geschikt. Laagpolig tapijt of een kleed is ook te gebruiken voor konijnen, al zal het met sommige konijnen moeilijker zijn om dit goed schoon te houden.

Op deze pagina zijn een aantal voorbeelden te vinden van geschikte opstellingen voor konijnen om wellicht inspiratie op te doen.