Pas op! Myiasis!
De zon laat zich weer zien en de meesten van ons kijken vast wel uit naar de zomer. Voor konijneneigenaren is dit toch ook een periode waarin extra moet worden opgelet. De groene vlieg zorgt namelijk voor gevaar. Hoe precies leggen we hieronder uit!

Myiasis ofwel madenziekte
Het gaat bij myiasis met name om de groene vliegen. Deze leggen eitjes in de vacht van het konijn. De maden die hier uit komen, eten zich een weg door de huid van het konijn en veroorzaken veel schade en pijn. Het konijn kan hieraan overlijden als dit niet of te laat ontdekt wordt!
Verschoon dus regelmatig het hok en gebruik een goed vocht opnemend bodemsubstraat. Let ook op dat uw konijn zijn blindedarmkeutels opeet. Dit zijn zachte glimmende keutels die het konijn normaal gesproken direct uit de anus weer opeet, omdat hier belangrijke voedingsstoffen inzitten. Bij een konijn dat te veel of verkeerd voer krijgt (vooral te veel biks/krachtvoer), of een konijn dat er niet bij kan omdat het te dik is of oud en stram, blijven deze keutels liggen of in de vacht plakken. Controleer liefst dagelijks of uw konijn schoon is en geen ontlasting in zijn vacht heeft hangen. Eitjes kunnen binnen 24uur omvormen tot maden.
Via uw dierenarts of dierenspeciaalzaak zijn producten te koop ter preventie van infecties met maden. Er bestaat een oplossing van de stof cyromazine waarmee de achterkant van het konijn kan worden ingesponst, wat voorkomt dat de maden kunnen uitgroeien. Er zijn ook sprays met ivermectine die de maden doden. Overleg het gebruik met uw dierenarts.
Om vliegen tegen te gaan kunt u, naast het zorgvuldig schoon houden van het konijnenverblijf, zoveel mogelijk gebruik maken van horren. Heeft u een konijn met zachte ontlasting, pas dan zijn voeding aan en gebruik eventueel tijdelijk een klamboe om het hok. Gebruik geen insecticide spray, deze kan ook giftig zijn voor uw konijnen.
Bron: LICG