Degoe

Degoes zijn groepsdieren en het is daarom belangrijk er altijd minimaal twee te nemen.

Huisvesting

Een grote glazen bak is het beste om degoes te houden, met een minimale maat van 100 x 50 x 50 cm. Zorg voor een fijnmazig gaas om de bovenkant van het hok af te kunnen sluiten. Je kan degoes ook buiten houden zolang ze voldoende beschutting hebben en in de winter extra hooi en nestmateriaal hebben.

Degoes houden van klimmen en klauteren en kunnen ook graven. Ook moeten ze twee keer per week kunnen ‘zandbadderen’ met chinchillazand om hun vacht schoon te houden. En willen ze graag een plekje om zich terug te kunnen trekken.

degoes

Verzorging

Chinchillazand wordt gebruik om hun vacht mee schoon te maken, zeef het daarom elke dag even. Nog enkele schoonmaaktips:
  • Maak het hok één keer per week goed schoon.
  • Vervang het zand en de bodembedekking wekelijks.
  • Maak regelmatig de drinkfles (zorg wel voor dagelijks vers water) en het etensbakje schoon.

Voeding

Er is speciaal voer voor degoes te verkrijgen in dierenspeciaalzaken. Als je dat niet kan vinden, kies dan voor chinchillavoer. Een tot twee theelepels droogvoer per dag is voldoende voor een degoe, zolang er voldoende hooi beschikbaar is. Geef ze af en toe een stukje cracker of gedroogde boterham, maar geen suikerhoudende producten.

Degoes hebben in ieder geval nodig:
  • Speciaal voer
  • Dagelijks veel vers hooi
  • Wilgenhout of takjes van fruitbomen om op te knagen
  • Onbeperkt vers drinkwater

Gezondheid

Degoes hebben in het algemeen weinig gezondheidsproblemen. Als ze niet meer eten of een afwijkende ontlasting hebben, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Omgang

Het zijn zeer bewegelijke dieren en daarom niet geschikt voor kinderen om als huisdier te houden. Til een degoe nooit op aan zijn staart, die kan dan loslaten en groeit niet meer aan. Het beste is om het dier op twee vlakke handen te laten stappen of het voorzichtig met twee handen op te scheppen. Houd er rekening mee dat ze in paniek weg kunnen springen.

Kijk voor meer informatie op de website van het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.