Hamsters

Hamsters worden veel als huisdier gehouden, mede door hun handzame formaat. Hoewel kinderen vaak dol zijn op dit diertje, zijn hamsters eigenlijk niet geschikt voor kleine kinderen omdat ze overdag slapen en dan niet gestoord willen worden.

Huisvesting

Hamsters worden binnen gehouden. Omdat hamsters ’s nachts actief zijn is het niet verstandig ze op een slaapkamer te zetten. Belangrijk is dat de kooi goed geventileerd en knaagbestendig is. De minimale maat van het hok is 70 x 50 cm. Hamsters hebben een donkere slaapplaats nodig om te slapen en willen daarnaast graag bewegen.

De Syrische hamster ('goudhamster') en de Chinese dwerghamster leven solitair en kunnen absoluut niet samen met soortgenoten worden gehouden. De andere dwerghamsters kunnen soms wel met meerdere dieren gehuisvest worden, maar ook dat gaat lang niet altijd goed en vaak is het verstandiger om voor één dier te kiezen.

hamster in kooi

Verzorging

De meeste hamsters zijn zindelijk en doen hun behoefte voornamelijk op een plek. Daarnaast kunnen ze voedsel in hun nest bewaren. Nog enkele schoonmaaktips:
  • Maak de kooi tenminste één keer in de week helemaal schoon.
  • Maak het ontlastingshoekje en het etensbakje dagelijks schoon.
  • Maak de drinkfles elke week schoon. Uiteraard wel elke dag het water verversen.

Voeding

Alle hamstersoorten hebben dierlijke eiwitten nodig, koop daarom speciaal hamstervoer waar alle voedingsstoffen inzitten. Om ervoor te zorgen dat ze alle voedingsstoffen binnenkrijgen is het beter om enkel krachtvoer te geven en geen gemengd droogvoer. Hamsters krijgen dagelijks 10-12 gram krachtvoer per dier per dag. Daarnaast kan je ze af en toe groente of fruit, of een stukje kaas of ei geven. Hamsters hebben in ieder geval nodig:
  • Speciaal krachtvoer voor hamsters
  • Onbeperkt vers drinkwater
  • Wilgentakken of noten om hun tanden te kunnen slijten

Gezondheid

Gezonde hamsters hebben een glanzende vacht en een levendige uitstraling. Hun oogjes zijn helder en droog, de nagels zijn niet te lang en de ademhaling is rustig en regelmatig. Over het algemeen zijn hamsters sterkte dieren die niet snel ziek worden. Als de hamster sloom, lusteloos en apathisch is dan heeft die waarschijnlijk iets onder leden. Schakel bij twijfel altijd een dierenarts in.

close up hamster

Omgang

Als je een hamster wilt oppakken, probeer het dier dan rustig van opzij of van voren in je hand te scheppen en laat hem in het kommetje van je hand zitten. Als een hamster schrikt zal die proberen te vluchten of gaan bijten. Het zijn kleine en kwetsbare dieren dus let goed op hoe kinderen met het dier omgaan.

Kijk voor meer informatie op het Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren.