Over chinchilla's

Chinchilla’s zijn prachtige knaagdieren om te zien. Ze zien er schattig uit met hun ronde buikjes, pluimstaart en opvallende oren. Toch knuffelen ze liever niet. Chinchilla’s slapen veelal overdag en worden actief als de schemering valt. Ideaal voor mensen die overdag naar hun werk gaan en die ’s avonds met plezier naar chinchilla’s kijken.

Maar let op, het zijn geen makkelijke dieren om te houden. Vind je ze superleuk en wil je er een aantal in huis halen? Verdiep je goed in hoe je ze kunt verzorgen. Hieronder beantwoorden we verschillende vragen. Klik op de onderwerpen om naar de pagina te gaan.

Onderwerpen

  • Hoe leven chinchilla's

    Zijn chinchilla’s makkelijk te houden?

    Wij vinden chinchilla’s geen huisdieren voor mensen die geen ervaring hebben met huisdieren. Ook voor kinderen zijn het misschien geen geschikte huisdieren. Chinchilla’s hebben specifieke behoeftes en zijn voornamelijk ’s nachts actief.

    Waar komen chinchilla’s vandaan?

    Oorspronkelijk komen chinchilla’s uit de Andes in Zuid-Amerika, waar ze tussen de rotsen leven. Er werd veel op chinchilla’s gejaagd vanwege hun bont. Daardoor zijn er helaas een stuk minder chinchilla’s over in het wild en zijn ze nu een beschermde diersoort.

    Hoe oud wordt een chinchilla?

    Chinchilla’s die als huisdier worden gehouden, worden gemiddeld tien jaar oud. Een enkeling haalt bijna de twintig.

    Hoe groot is een chinchilla?

    Een volwassen chinchilla is gemiddeld dertig cm lang, de staart is tussen de dertien en achttien cm lang.

    Hoe zie je het verschil tussen een mannetjes- of vrouwtjeschinchilla?

    Je ziet het verschil tussen een mannetje en vrouwtje aan de afstand tussen de geslachtsopening en de anus. Bij mannetjes zit net een grotere afstand dan bij vrouwtjes, waarbij de geslachtsopening en anus vlak tegen elkaar aanliggen. Een mannetjeschinchilla heeft ook een penisbotje.

    Kun je een chinchilla alleen houden?

    Nee, chinchilla’s zijn groepsdieren. Ze spelen en communiceren graag met elkaar, het is dan ook leuk om te zien hoe ze met elkaar omgaan.

    Kunnen mannetjes- en vrouwtjeschinchilla’s bij elkaar?

    Je kunt een mannetje (bokje) en een vrouwtje bij elkaar houden, maar zorg er dan wel voor dat je het bokje laat castreren. Je kunt ook meerdere (gecastreerde) mannetjes bij elkaar houden of meerdere vrouwtjes, of meerdere vrouwtjes + een gecastreerd mannetje.

    Kunnen twee vreemde chinchilla’s bij elkaar?

    Het is beter om twee of meer chinchilla’s in huis te nemen, die samen zijn opgegroeid. Wil je toch twee volwassen chinchilla’s bij elkaar zetten die elkaar nog niet kennen? Neem dan de tijd en laat de chinchilla’s voorzichtig aan elkaar wennen. Zo kun je bijvoorbeeld aan het begin twee kooien naast elkaar zetten, zodat de chinchilla’s aan elkaars geur kunnen wennen. Zet je ze zomaar bij elkaar? Dan kun je een vechtpartij verwachten.

    Kun je een chinchilla makkelijk oppakken?

    Als chinchilla’s al van kleins af aan veel zijn opgepakt, zijn ze vrij makkelijk op te pakken. Chinchilla’s zijn prooidieren en schrikken als je zomaar oppakt. Laat daarom zien dat je hem oppakt, door hem van voren of van opzij te benaderen. Pak het dier rond de schouders en ondersteun hem met je andere hand. Je kunt een chinchilla ook op je hand zetten door hem bij de staartwortel te pakken, maar pas op! Trek niet zomaar aan z’n staart, pak hem echt bij het aanknooppunt met de rug.

    Bijten chinchilla’s?

    Chinchilla’s zijn vriendelijke dieren en bijten over het algemeen niet snel. Ze zullen dit wel doen als ze zich bedreigd voelen. Bijvoorbeeld als je ze zomaar wilt oppakken, terwijl ze liggen te slapen. Het kan ook zijn dat ze dan hun onvrede tonen door op hun achterpoten te staan, een blaffend geluid te maken en urine te sproeien.

    Hoe vaak verharen chinchilla’s?

    Vanaf dat een chinchilla een jaar oud is, verhaart de vacht. Daarna blijven chinchilla’s ieder jaar verharen, zodat ze elk jaar weer met een verse coupe door kunnen.

    Moet je een chinchilla borstelen?

    Chinchilla’s hebben een dikke zilverkleurige, bruine, zwarte, beige, ‘blauwe’ of witte vacht. Doorgaans hoef je een chinchilla niet te borstelen, ze onderhouden hun eigen vacht en wassen zichzelf door zandbadjes te nemen.

  • Over het voer

    Wat eet een chinchilla?

    Chinchilla’s eten speciaal chinchillavoer, vers hooi en eventueel stro. Chinchilla’s hebben veel vezels en weinig vocht nodig. We raden aan om chinchilla’s speciale chinchillapellets te geven, omdat hier alle belangrijke voedingsstoffen inzitten. Chinchilla’s zijn uitermate gevoelig voor ‘verkeerd’ voer. Het is belangrijk dat ze precies krijgen wat ze nodig hebben. Geef je een chinchilla gemengd voer? Dan zal hij vooral eten wat hij lekker vindt, in plaats van wat het gezondst is. Let erop dat het hooi dat je geeft niet te jong is of teveel klaver bevat, dan krijgen chinchilla’s teveel eiwitten binnen.

    Je kunt chinchilla’s ook af en toe een ‘snoepje geven’, zoals een stukje gedroogd fruit (bijvoorbeeld een rozijn) of een blaadje van een paardenbloem. Let op: geef geen vochtig fruit of groente!

    Voor de knaagbehoeftes van chinchilla’s kun je wilgen-, beuken- of fruitboomtakken in de kooi leggen.

    Hoeveel eten geef je een chinchilla?

    Een chinchilla eet gemiddeld 20 tot 30 gram voer.

  • Over het hok

    Voor twee chinchilla’s raden we een metalen kooi aan van minimaal 80 x 80 x 140 cm. Groter vinden we altijd beter, want chinchilla’s moeten lekker kunnen rennen en klimmen. Zorg idealiter voor een kooi met meerdere etages die voorzien is van zitplankjes, een slaaphuisje en speelmateriaal.

    Om chinchilla’s een veilig gevoel te geven, kun je één kant van de kooi dicht maken en schuilmogelijkheden (zoals dat slaaphuisje) plaatsen. Let op dat de kooi niet op de tocht staat, maar ook niet pal in de zon. In de kooi zit ook een stevige, ruime zandbak met een cm speciaal chinchillazand, waarin de chinchilla’s zichzelf kunnen wassen.



    Verder ontbreekt het voerbakje en de drinkfles natuurlijk niet. Gebruik een fles van glas en hang hem buiten de kooi, anders knagen de chinchilla’s hem stuk.

  • Over de voortplanting

    Vanaf wanneer is een chinchilla vruchtbaar?

    Een vrouwtje is vanaf een half jaar vruchtbaar, maar het is dan eigenlijk nog te vroeg om een nestje te krijgen. Mannetjes zijn na drie maanden al vruchtbaar.

    Wanneer is een chinchilla vruchtbaar?

    Als de vrouwtjes een half jaar oud zijn, hebben ze een cyclus van 30 dagen. Om de 30 dagen zijn chinchillavrouwtjes dan een paar dagen bereid om te paren. Als ze eenmaal een nestje hebben geworpen, zijn chinchilla’s direct weer vruchtbaar. Het is daarom belangrijk dat de vader (als die nog aanwezig is) gecastreerd wordt tijdens de zwangerschap. Hij helpt namelijk bij de opvoeding van de jongen.

    Hoelang is de draagtijd van een chinchilla

    De draagtijd van een chinchilla is ongeveer 111 dagen.

    Hoeveel jongen krijgt een chinchilla?

    Een chinchilla krijgt gemiddeld drie jongen per worp. Deze jongen worden geboren met haren, kunnen direct lopen en hebben hun ogen al open. Ze drinken ongeveer 8 weken melk bij hun moeder en kunnen na een week al pellets en hooi eten.

  • Veelvoorkomende ziekten

    Hoe herken je een gezonde chinchilla?

    Een gezonde chinchilla:

    • is in de avonduren energiek en actief;
    • heeft heldere, schone ogen;
    • heeft een droge neus;
    • heeft een schone vacht;
    • poept stevige, ‘droge’ keutels.

    Hoe herken je een zieke chinchilla?

    Als je chinchilla ziek is, moet je snel handelen. Een chinchilla laat niet snel zien dat hij ziek is, omdat het een prooidier is. Een ziek prooidier is een makkelijk doelwit voor roofdieren. Als hij eenmaal wel laat zien dat hij ziek is, gaat het écht niet goed met je chinchilla. Zieke chinchilla’s kun je herkennen aan de volgende symptomen:

    • futloosheid
    • zich afzonderen van de groep
    • slechte vacht/kale plekken
    • vieze ogen
    • tandenknarsen
    • op de zij liggen
    • duidelijk opgezette buik

    Merk je dat er iets mis is? Bel direct de dierenarts!

    Wanneer heeft een chinchilla het te warm?

    Een oververhitte chinchilla vertoont één of meer van de volgende symptomen:

    • snelle ademhaling
    • intens rode slijmvliezen
    • dik speeksel/slijm
    • diarree

    Meet de temperatuur van je chinchilla op om te weten hoe hij eraan toe is. Een gezonde chinchilla heeft een temperatuur van 37 of 38 graden (39 kan soms ook). Komt de temperatuur hier bovenuit? Dan is het noodzakelijk om je dier onmiddellijk te koelen. Besprenkel het dier met (niet te!) koud/lauw water en bel een dierenarts.

    Hoe herken je gebitsproblemen bij een chinchilla?

    Gebitsproblemen komen regelmatig voor bij chinchilla’s. Als chinchilla’s niet het juiste voer krijgen, kunnen hun tanden en kiezen te lang doorgroeien. Daardoor kunnen chinchilla’s niet tot slecht eten of krijgen ze wondjes in hun mond. Kwijlen, een natte neus en vermagering kunnen ook duiden op gebitsproblemen. Komt dit je bekend voor? Raadpleeg onmiddellijk een dierenarts. Het is belangrijk dat chinchilla’s weer snel kunnen eten. Je kunt dit probleem voorkomen door goed vezelrijk voedsel te geven.

    Hoe herken je stress bij chinchilla’s?

    Chinchilla’s hebben snel last van stress. Ze houden niet van herrie en kunnen slecht tegen verandering. Zet ze daarom direct op een geschikte, rustige plek. Een gestreste chinchilla herken je aan spijsverteringsproblemen. Ook haarverlies (niet te verwarren met de gewoonlijke verhaarperioden) is een duidelijk signaal. Als je een chinchilla pakt die schrikt, merk je dat er direct haren loszitten. In de natuur is dit handig als een roofvogel het dier wil pakken. Dat dit een keertje gebeurt is niet erg, maar zorg ervoor dat de chinchilla niet teveel stress ervaart.

    Hoe verhelp je verstopping of diarree bij chinchilla’s?

    Door slechte voeding of door het knagen aan elkaars vacht, kunnen chinchilla’s verstopt raken of aan de diarree raken. Een verstopping herken je door een uitstulpende anus. Raadpleeg direct een dierenarts (ook bij diarree)! Als het te lang duurt, kunnen de gevolgen levensgevaarlijk zijn.

    Kan een chinchilla epileptische aanvallen krijgen?

    Ja, dat kan. De chinchilla valt dan, heeft kramp en stuiptrekkingen en kan even buiten bewustzijn raken. Dit kan overigens ook komen door een schommeling in de suikerspiegel of een tekort aan calcium. Ook hierbij geldt: speelt dit? Raadpleeg een dierenarts.