Konijnen

Konijnen zijn intelligente groepsdieren. Daarom is het heel belangrijk om een konijn niet te kwellen door hem alleen te houden. Ook hebben ze een leuke en uitdagende leefomgeving nodig, voldoende knaag-, graaf, scheur- en renmogelijkheden.

Huisvesting

Konijnen zijn van nature buitendieren en zitten dus het liefst buiten. Als je ze buiten houdt, kan je ze ook in de winter buiten houden zolang ze voldoende beschutting en stro in het nachthok hebben. Laat konijnen nooit alleen los in de tuin. Ze hebben dan wel de ruimte, maar ontsnappen sneller dan je denkt. Ook kunnen ze dan giftige planten eten. De minimale oppervlakte voor een konijnenverblijf voor 2 konijnen is 2 m2. Hier komt het nachthok waar ze samen kunnen schuilen nog bij. Er zijn overdekte rennen te koop die aan het hok bevestigd kunnen worden waardoor je konijnen altijd de benen kunnen strekken als je niet thuis bent.Als je jouw konijn binnen wilt houden, zorg dan dat het hok minimaal 60 x 120 x 70 cm is en ze 24uur per dag vrij rond kunnen lopen in een ren die aan het hok bevestigd is. De zogenaamde ‘anti-rommelkooien’ die zowel boven als onder van plastic zijn, zijn zeer konijnonvriendelijk en absoluut af te raden.

Verzorging

Konijnen zijn erg schone dieren en zullen hun behoefte voornamelijk op één plek doen, het “konijnentoilet”. Door in het hok een waterdichte bak te plaatsen kan het gemakkelijk schoon gehouden worden en blijft de rest van het hok netjes.

Schoonmaaktips:

  • Maak de kooi tenminste één keer in de week helemaal schoon.
  • Maak het ontlastingshoekje en het etensbakje dagelijks schoon.
  • Maak de drinkfles elke week schoon.Voeding

Konijnen hebben gevoelige darmen. Daarbij zijn de meeste huiskonijnen ook nog eens te dik. Het geven van de juiste voeding in de juiste hoeveelheid is dan ook erg belangrijk.

Konijnen hebben qua voeding in ieder geval de onderstaande drie dingen nodig:
  • Onbeperkt vers water (gebruik hiervoor een drinkflesje)
  • Onbeperkt hooi (gebruik hiervoor een ruifje of hooibal), voor het afslijten van de tanden en een goede werking van de darmen.
  • Beperkte hoeveelheid droogvoer. Konijnen tot 3 maanden oud mogen onbeperkt droogvoer. Daarna mag het dier per kg lichaamsgewicht 25 gram verspreid over de dag.
Konijnen vinden groenvoer erg lekker. Geef dit met mate, omdat de vitamines en mineralen die een konijn echt nodig heeft uit het krachtvoer en het hooi komen. Het is daarom ook beter om enkel krachtvoer te geven en geen gemengd droogvoer.

Gezondheid

Een gezond konijn is een actief, oplettend dier dat graag eet en een schone en droge vacht heeft. Wanneer het konijn stil in een hoekje gaat zitten is dit geen goed teken. Enkele symptomen van een ziek konijn zijn: Lusteloosheid Niet willen eten Vuile neus Vies achterlijf (vastgeplakte ontlasting) Kwijlen Kale plekken Het is belangrijk je konijnen jaarlijks te vaccineren tegen Myxomatose en Viral Haemorrhagic Disease (VHD). Dit zijn besmettelijke en voor konijnen dodelijke ziektes. Beide virussen kunnen via de schoenen van buiten worden meegenomen of door prikkende dieren (o.a. muggen, vlooien) worden overgedragen. Ook konijnen die binnen zitten lopen dus de kans besmet te worden. Vraag hiernaar bij de dierenarts.Omgaan met konijnen

Konijnen houden van gezelschap, maar het liefst wanneer ze zelf op de grond zitten. Over het algemeen vindt een konijn het niet prettig om opgepakt te worden. Wanneer het konijn toch opgepakt moet worden, moet dit voorzichtig gebeuren. Pak het konijn met één hand onder de borst tussen de voorpoten door en ondersteun dan met de andere hand de achterkant van het dier. Daarna kan je het dier tegen je aanhouden of op schoot zetten.