Geef om mij

Zo’n 500 van de 3.000 konijnen en knaagdieren die de Dierenbescherming elk jaar opvangt, worden naar Het Knaagdierencentrum in IJmuiden gebracht.

Geef om mij

Anja Timmermans is hier al bijna tien jaar werkzaam als assistent beheerder. Zij vertelt: “veel van de dieren die we onder onze hoede nemen, zijn op straat gevonden, het overgrote deel daarvan is gedumpt. Konijnen worden door hun eigenaar losgelaten in een park of bos, maar het komt ook regelmatig voor dat ze klakkeloos met hok en al op straat worden gezet.”

“Bobo was drie maandjes oud, en kon al bijna niet meer bewegen. Hoe is het mogelijk dat zo’n jong konijntje al zo verwaarloosd is?” vertelt Anja.


In een schoenendoos

Onlangs nog werden zes cavia’s zwervend op straat gevonden, twee van de vrouwtjes bleken zwanger. “We maken vaak mee dat dieren op rare manieren worden gedumpt,” aldus Anja. “Ik vraag me dan altijd af wat mensen beweegt om dieren zo te behandelen. Als ze hun verantwoordelijkheid nemen en eerlijk zijn over waarom ze afstand van hun dier willen doen, kunnen we altijd een oplossing vinden. Alles is beter dan dumpen. De dieren hebben hier namelijk niet om gevraagd.”

Instinct is weg

Dat zoveel konijnen zwervers worden, is te wijten aan het feit dat mensen niet op de hoogte zijn van wat de dieren nodig hebben. Konijnen lijken gemakkelijk in onderhoud en verzorging, maar het tegendeel is waar. Zodra eigenaren zich dat realiseren, willen ze van hun dier af en dumpen het. Wat ze alleen vaak niet weten is dat tamme konijnen zich allang niet meer zelfstandig kunnen redden, hun instinct om te overleven is helemaal weg.


Bobo moest helemaal geschoren. Zodra hij er klaar voor is, mag Bobo naar zijn nieuwe thuis. Omdat konijnen sociale dieren zijn en niet zonder soortgenootje kunnen leven, zal voor Bobo een maatje worden gezocht.

Zwaar verwaarloosd

Anja heeft in al die jaren veel meegemaakt, maar het konijntje dat onlangs volledig verklit en vervilt werd binnengebracht, heeft diepe indruk op haar gemaakt. “Bobo was nog maar drie maandjes oud, en kon al bijna niet meer bewegen. Hoe is het mogelijk dat zo’n jong konijntje zo verwaarloosd is? We hebben hem naar de dierenarts gebracht, waar hij onder een roesje is geschoren. Nu is Bobo even wat minder mooi, maar zó blij. We hebben vaker met dit soort schrijnende gevallen te maken. Gelukkig kunnen we in onze opvang alle dieren de liefde en zorg bieden die ze verdienen.”

Duizenden gedumpte dieren

Gezamenlijk vangen de specialistische opvangcentra van de Dierenbescherming elk jaar duizenden gedumpte en afgedankte konijnen en knaagdieren op. Bij binnenkomst worden ze onderzocht en krijgen ze indien nodig medische hulp. Daarnaast mogen ze allemaal rekenen op een liefdevolle verzorging, tot er een nieuw baasje wordt gevonden. De medewerkers en vrijwilligers van Het Knaagdierencentrum zetten zich hier dag en nacht voor in. Dit doen ze graag, maar de opvang en bemiddeling van al deze dieren kost geld, veel geld. Om al deze dieren te kunnen blijven helpen, zijn we daarom afhankelijk van jouw hulp.

Hoge kosten

Volgens Anja zijn de kosten voor de opvang van de vele konijnen en knaagdieren hoog. “De vaccinaties kosten € 20 per dier, voedsel en verzorging zo’n € 3 per dag.” Als je je bedenkt dat pasgeboren konijntjes meer dan twee maanden bij hun moeder blijven, dan komen de totale kosten dus neer op zo’n € 200 per dier. Voor de mannetjes tel je daar nog eens € 50 bovenop voor castratie. Omgerekend zijn wij jaarlijks meer dan € 120.000 kwijt aan opvang en verzorging. Een deel hiervan ontvangen we gelukkig terug van donateurs en de gemeente, maar dat is niet genoeg om alle kosten te dekken.”

Steun ons

De medewerkers en vrijwilligers van het Knaagdierencentrum zetten zich dag en nacht in voor de konijnen en knaagdieren in de opvang. Dit doen ze graag, maar kunnen dit niet zonder jouw hulp. De opvang en bemiddeling van al deze dieren kost geld, veel geld. Maar één ding is zeker: elk dier verdient het om liefdevol opgevangen te worden.

Adopteer een hok