Professioneel handelen redt 34 cavia's

Door het adequate handelen van onze preventiemedewerker zijn er gisteren bij het Knaagdierencentrum in IJmuiden 34 cavia’s binnengekomen, omdat het welzijn van deze dieren niet meer gewaarborgd kon worden. Cavia’s zijn weliswaar niet groot, maar gehouden in groepen van 22 en 12 stuks in twee kooien van iets meer dan een meter is niet gewenst. Omdat de dieren, noch de mannetjes (beertjes) noch de vrouwtjes (zeugjes), geholpen waren, zijn er zeker 6 à 7 vrouwtjes zwanger. Zij zullen na zo’n 72 dagen of minder, omdat we niet precies zien hoever sommige zijn, bevallen van nog eens gemiddeld 6 à 7 jongen.
Professioneel handelen redt 34 cavia's
Een deel van de binnen gekomen cavia's.

Naar pleeggezinnen

De drachtige cavia’s konden gelukkig gelijk terecht bij een paar pleeggezinnen zodat ze daar met de juiste zorg, aandacht en rust kunnen bevallen. Daarna komt het jonge kroost als ze oud genoeg zijn, terug naar ons Knaagdierencentrum. Dan zullen alleen de beertjes gecastreerd worden, zodat we op zoek kunnen naar een liefdevol zeugje en een nieuw fijn en ruim genoeg thuis.

Intensieve zorg en medicatie

De mannetjes kunnen al over twee weken naar nieuwe baasjes. Deze mensen mogen dan later terugkomen voor de castratie van het diertje. De zwangere vrouwtjes blijven wat langer in het opvangcentrum, naar verwachting zo’n twee en een halve maand. De opvang en verzorging van de nieuwe gasten betekent een flinke kostenpost dus, die wij als Dierenbescherming natuurlijk op ons zullen nemen, maar jullie steun hiervoor is uiteraard van harte welkom.

Interesse in een cavia

Niet alle dieren kunnen direct weg, maar mocht je geïnteresseerd zijn in één van de cavia's, dan raden we je aan onze site in de gaten te houden.