Over cavia's

Klik op de vraag om direct naar het antwoord te gaan.

Waar komt de cavia vandaan?

Hoe leven cavia's in de natuur?

Hoe oud wordt een cavia?

Hoe zwaar is een cavia?

Kan een cavia goed alleen leven?

Hoe zie je het verschil tussen een beertje en een zeugje?

Kunnen zeugjes en beren bij elkaar?

Kun je een cavia tussen 'vreemde' cavia's zetten?

Kun je cavia's zowel binnen als buiten houden?

Bijten cavia's?

Hoe til je een cavia op?

Kunnen cavia's en konijnen bij elkaar?

cavia in het gras

Waar komt de cavia vandaan

De cavia komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Bijna 10.000 jaar geleden aten de Inca’s al cavia’s. Ze zijn er dus al een tijdje. Cavia’s worden inmiddels ook al honderden jaren gehouden als huisdier. Spaanse ontdekkingsreizigers namen cavia’s rond 1500 mee naar Europa. Koningin Eliszabeth I uit Engeland had rond 1600 een cavia, dat was destijds een enorme luxe. Vooral na de Tweede Wereldoorlog werd de cavia plots een populair huisdier.

Hoe leven cavia's in de natuur?

Cavia’s zijn echte groepsdieren, iedere cavia vervult binnen de groep zijn eigen rol. Zo kunnen ze veilig samenleven en beter vluchten of optreden tegen roofdieren. Het grootste deel van de dag zoeken cavia’s naar eten. Ze zijn vooral actief in de ochtend en avond, als het schemert. Cavia’s dutten in holletjes die ze zelf maken of vinden.

Hoe oud wordt een cavia?

Cavia’s worden meestal tussen de vier en acht jaar. Gaat het om doorgefokte cavia’s? Dan redden ze de vier vaak niet eens.

Hoe zwaar is een cavia?

Een volwassen cavia weegt rond de 1 kilo en is zo’n 30 cm lang. Een zeugje (vrouwtje) is meestal wat lichter dan een beertje (mannetje).

Kan een cavia goed alleen leven?

Cavia’s zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia’s leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.

Hoe zie je het verschil tussen een beertje en een zeugje?

Bij jonge cavia’s is het soms moeilijk te zien of je met een beertje of een zeugje te maken hebt. Om het geslacht te bepalen kijk je naar de onderkant van je cavia. Let op, want als je cavia niet gewend is op z’n rug te liggen, kan hij behoorlijk tegenspartelen. Laat hem iets omhoog staan, dat is minder bedreigend voor hem. Zeugjes hebben een Y-vormige opening en beertjes hebben een penis net boven hun anus. Die is als ze jong zijn slecht te zien. Een beertje heeft ook balletjes, maar die trekken ze soms terug waardoor ze ook slecht te zien kunnen zijn. Twijfel je? Raadpleeg een dierenarts of caviakenner.

Kunnen zeugjes en beren bij elkaar?

Je kunt een mannetjescavia (een beertje) samen met een vrouwtje (een zeugje) houden. Zorg er dan wel voor dat je het beertje castreert, anders blijft je caviafamilie eindeloos groeien. Let op: het beertje is na de castratie nog 4 weken vruchtbaar. Je kunt ook meerdere zeugjes bij elkaar houden (het liefst vanaf een jonge leeftijd). Twee beertjes kunnen vaak goed samenleven als er geen zeugjes in de buurt zijn. Een combinatie van één gecastreerd beertje met meerdere zeugjes gaat over het algemeen goed.

Kun je een cavia tussen 'vreemde' cavia's zetten?

Cavia’s leven van nature in groepen en daarin bestaat een zekere rangorde. Daardoor kunnen niet alle cavia’s probleemloos bij elkaar in het hok gezet worden. Twee cavia’s die elkaar niet kennen moeten altijd eerst de rangorde bepalen. Laat ze langzaam aan elkaar wennen en let op of het goed gaat. Haal je bij ons dierenopvangcentrum een maatje voor jouw cavia? Dan kunnen we je helpen koppelen.

Kun je cavia's zowel binnen als buiten houden?

Over het algemeen worden cavia’s binnen gehouden, want de beste omgevingstemperatuur van een cavia is rond de 20 graden Celsius (tussen de 18 en 21 graden). Is het zomer en binnen warmer dan 26 graden? Let dan goed op, want cavia’s kunnen snel oververhit raken. Cavia’s kunnen ook buiten gehouden worden. Dan is het wel belangrijk dat je je cavia’s in het voorjaar al buiten zet, zodat de overgang naar winterse temperaturen geleidelijk verloopt. Gaat het echt vriezen? Dan raden we je aan de kooi in de schuur te zetten. In de zomer moet je ook opletten dat het niet te heet wordt in de kooi, zorg voor voldoende schaduw. Een buitenhok moet wind- en waterdicht zijn. Leg ook een extra laag bodembedekking en hooi in de kooi.

Bijten cavia's?

Cavia's kunnen wel bijten, maar doen dit bijna nooit. Het kan zijn dat ze je vingers verwarren met het groenvoer dat je bijvoorbeeld door de tralies aangeeft. Cavia’s die pijn hebben of zich niet lekker voelen kunnen bijten, maar zelfs dan is die kans klein.

Hoe til je een cavia op?

Til een cavia met twee handen op en ondersteun altijd het 'achterlijfje'. Cavia's kunnen het eng vinden dat je ze oppakt en proberen dan misschien te vluchten. Wees je daarvan bewust. Laat je een cavia vallen? Dan kan hij ernstige verwondingen oplopen... (niet laten vallen dus!) Pakken je kinderen cavia's geregeld op? Leer ze cavia's niet onverwachts op te pakken en laat ze dit voorzichtig doen. Blijf altijd opletten.

Kunnen cavia's en konijnen bij elkaar?

Sommige mensen zetten cavia’s en konijnen in hetzelfde hok. We raden dit af, omdat cavia’s en konijnen elkaar niet begrijpen. Konijnen kunnen ‘per ongeluk’ met hun grote poten de cavia verwonden. Bovendien hebben beide diersoorten ander soort voer nodig en hebben cavia’s de neiging om aan de vacht van konijnen te knagen. Konijnen kunnen daarnaast de bacterie Bordetella bij zich dragen en dat kan levensgevaarlijk zijn voor een cavia. Geef een cavia dus gewoon één of meerdere caviamaatjes.

Terug naar overzichtspagina.