Koppelen van cavia's

Cavia’s zijn van nature groepsdieren. Toch slijten veel van deze dieren hun dagen eenzaam en opgesloten in een hokje. Ouders werken en de kinderen zijn naar school, waardoor niemand overdag naar het huisdier omkijkt. Voor het dier is dit een kwelling.

Koppelen van cavia's

In het Knaagdierencentrum in IJmuiden kun je een maatje voor jouw dier vinden om ze vervolgens aan elkaar te koppelen. Om de kans van slagen zo groot mogelijk te maken, hebben we de volgende informatie samengesteld. Mochten er desondanks vragen of problemen zijn, dan kun je altijd contact met ons opnemen.

Ontmoeting thuis

De ontmoeting thuis verloopt bij elk caviakoppel of elke caviagroep verschillend. Cavia’s accepteren elkaar over het algemeen vrij snel. Toch is het niet altijd even makkelijk om cavia’s te koppelen. Dat komt omdat cavia’s in een strikte hiërarchie leven. Cavia’s die elkaar nog niet kennen, zijn vreemden voor elkaar. Als ze samen in één hok geplaatst worden, willen ze de onderlinge hiërarchie (rangorde) bepalen. Het is belangrijk hun gedrag goed in de gaten te houden zodat de koppeling vreedzaam verloopt.

Bij thuiskomst staan twee hokken naast elkaar klaar, met ongeveer 7 centimeter tussenruimte. De tussenruimte is belangrijk omdat de cavia’s soms kunnen proberen elkaar door de tralies heen te bijten. Het is belangrijk dat de hokken in dezelfde ruimte staan, zodat ze met elkaar kunnen communiceren.

Groenvoer en brokjes kunnen het best zo dicht mogelijk bij het andere hok gegeven worden. Eten is een sociale bezigheid voor cavia’s en bevordert een succesvolle koppeling. Het is goed om de cavia’s elke 3e dag van hok te laten wisselen, zodat ze elkaars geur leren kennen. Bovendien wordt zo voorkomen dat ze te bezitterig worden op het eigen hok en zich dominant opstellen.

Rangorde bepalen

Omdat cavia’s in een hiërarchie leven, kunnen ze dominant zijn. De cavia wil dan de baas zijn over de andere cavia. Als de andere cavia dat goed vindt en zelf niet de baas wil zijn, is de rangorde bepaald. Het is vaak echter zo, dat beide cavia’s dominant willen zijn. Ze zullen dan wat bekvechten en dreigen om uiteindelijk de rangorde toch te bepalen.

Je kunt de cavia’s het beste koppelen in een kleine neutrale ruimte. Geschikte ruimtes zijn bijv. badkamer, badkuip, afgezet stukje van de gang etc. Elke plek waar de eigen cavia nog nooit geweest is, is goed. Er mag niets staan waar de cavia’s onder of achter kunnen gaan en dus onbereikbaar worden, want ze moeten onmiddellijk gescheiden kunnen worden als er een gevecht dreigt te ontstaan. Zorg ervoor dat u iets bij de hand heeft om de vechtende cavia's te kunnen scheiden, b.v. een blik (van stoffer en blik). Ze kunnen per ongeluk in uw hand bijten. Wel is het goed om wat hooi neer te leggen. Eten is een sociale bezigheid voor cavia’s en bevordert een succesvolle koppeling.

Probeer aan het begin van de dag te beginnen met het koppelen, zodat je de hele dag hebt om in de gaten te houden of het goed gaat.

Aanvallen

Wees alert als één van de cavia’s begint te klappertanden. Dit kan een voorteken zijn van aanvallen. Haal de dieren dan even uit elkaar om de rust terug te brengen. Dit houdt in dat ze ongeveer twee meter uit elkaar gezet moeten worden in de koppelruimte, dus niet meteen terug naar het hok. Haal de dieren ook niet te snel uit elkaar. Ook al wordt er flink gekibbeld en achter elkaar aan gezeten, is het beter om ze hun gang te laten gaan. Immers, de volgende dag zou er precies hetzelfde van voor af aan gebeuren, omdat ze de kans niet krijgen de rangorde te bepalen.

Als het een paar uur goed gaat, kun je wat schuilhuisjes in de koppelruimte neerzetten. In het begin spelen de cavia’s meestal een machtsspelletje. Dan mag de één niet in het huisje, dan mag de ander het niet. Hetzelfde geldt voor eten, drinken en in elkaars weg lopen.

Er zal veel gepiep, gebrom en andere geluiden te horen zijn, waarbij de dieren met de kop omhoog en de kinnen tegen elkaar aan staan. De cavia’s kunnen achter elkaar aan rennen of het gecastreerde beertje kan proberen te paren met het zeugje. Het zeugje wil daar over het algemeen niets van weten en het gecastreerde beertje zal zijn pogingen over het algemeen na een paar dagen opgeven.

Vooruitgang

Als de cavia’s hun onderlinge rangorde bepaald hebben, zal het gekibbel afnemen en zullen ze vaker tegen elkaar aan liggen of samen eten. Hoe snel dit punt bereikt wordt, is voor elk caviakoppel weer anders. Sommigen hebben er een dag voor nodig, anderen een week.

Wanneer de rangorde bepaald is, kun je de twee cavia’s voor het eerst samen in een hok zetten. Het is belangrijk om het hok waar ze samen in moeten komen, heel goed schoon te maken voordat je ze er samen in zet. Geur is voor cavia’s ontzettend belangrijk en als het hok naar 1 van beide cavia’s ruikt omdat het niet schoongemaakt is, dan bestaat de kans dat die cavia het hok wil claimen en het als zijn territorium ziet. Als je ze dan samen in het hok zet, kan er alsnog een gevecht ontstaan. Maak het hok daarom goed schoon met bijvoorbeeld Citronel, of een ander niet-chemisch middel. Zet een ren om het hok heen en laat het hok open staan, zodat de dieren voldoende bewegingsvrijheid hebben op het moment dat ze er voor het eerst samen in gaan. Blijf er nog minimaal een uur bij om er zeker van te zijn dat er geen gevecht ontstaat. Als dit toch gebeurt, is het zaak om ze snel uit elkaar te halen en toch nog wat langer door te gaan met het koppelen op het neutrale terrein.