Twee verwaarloosde konijnen gedumpt

Afgelopen weekend zijn twee gedumpte konijnen in het Knaaghof binnengebracht door de dierenambulance. Voorbijgangers die hun hond uitlieten, troffen de twee konijnen aan in de bosjes aan de Suezkade in Den Haag.
Twee verwaarloosde konijnen gedumpt

Niet meer kunnen vluchten

De konijnen lagen samen in de bosjes en er was geen hok in de nabije omgeving te vinden. De één was een Vlaamse reus, die we Reidar hebben genoemd wat staat voor ‘dappere krijger’ en de ander was een normaal formaat konijn, die de naam Lorens heeft gekregen wat staat voor ‘beschermer’. Lorens had namelijk nog kunnen vluchten toen de ambulancemedewerkers de konijnen kwamen vangen. Maar Lorens koos ervoor om bij zijn maatje Reidar te blijven die niet meer in staat was om te lopen.

De graatmagere Vlaamse reus woog nog maar 2 kilo.

Zwaar verwaarloosd

We zijn erg geschrokken van de zwaar verwaarloosde staat waarin de twee rammen bij ons werden binnengebracht. De Vlaamse reus woog slechts 2 kilo, terwijl een normaal gewicht voor een volwassen Vlaamse reus 6 kilo is. Ook zaten zijn oren vol met oormijt. Zoals je op de foto kunt zien, vormde de mijt een grote klomp wat aangeeft dat Reidar al maanden last moet hebben gehad. Heel pijnlijk en uiteindelijk heeft de mijt voor een bloedende oorontsteking gezorgd.

Op deze foto is grote klomp oormijt van de Vlaamse reus goed te zien.

Wij hebben hem een vochtinfuus met wat glucose gegeven, pijnstilling en zijn oor heel voorzichtig schoongemaakt en met medicatie behandeld. Om zijn spijsvertering weer op gang te helpen heeft Reidar medicatie gekregen en een kleine hoeveelheid vloeibare voeding.

Ook het zwarte konijntje Lorens heeft oormijt, bij hem zit de mijt nog diep in het oor en wordt door ons hiervoor behandeld. Daarnaast is zijn gebit niet helemaal in orde maar we gaan proberen hem er bovenop te helpen.

Dit is Lorens, hij ziet er ogenschijnlijk beter uit maar heeft ook oormijt en gebitsproblemen.

Trieste ontdekking

Ondanks al onze medische zorg, heeft Reidar het helaas niet gered en lag hij vanochtend dood naast zijn vriend. Dieptriest, maar we blijven ons best doen voor Lorens!

“Na zoveel jaar in de opvang werkzaam te zijn heb je bijna alles al wel een keer gezien maar sommige verhalen grijpen je extra aan, daar denk je thuis aan en lig je van wakker”, vertelt locatiebeheerder Merel. “Daar is dit een voorbeeld van. Zo onnodig en zo ontzettend frustrerend. Een pipetje anti-parasiet van 10 euro en de oormijt is weg.”

Wie is de eigenaar?

We blijven ons verbazen over het feit dat mensen hun dieren zomaar dumpen. Misschien hebben deze mensen gedacht dat zij een dwergkonijn kochten en bleek het een Vlaamse reus. Dit gebeurt vaker, met alle gevolgen van dien. Laat je daarom goed voorlichten voordat je overgaat tot het aanschaffen van een huisdier. Het liefste doen wij aangifte, dus tips van wie deze twee gedumpte konijnen zijn, zijn welkom.

Meld dierenleed

Achter veel voordeuren in Nederland schuilt dieren- en mensenleed. Ook jij kan iets doen, door dit te melden. Jouw signaal kan het begin zijn van een oplossing. Ben je getuige van dierenmishandeling? Denk jij dat dieren verwaarloosd worden? Bel dan het landelijk meldnummer 144. Hebben niet alleen dieren, maar ook eigenaren het moeilijk? Neem dan contact op met de lokale gemeente of wijkagent.