Cavia's

Cavia’s zijn groepsdieren en daarom is het belangrijk het dier niet te kwellen door het alleen te houden. Zorg dus voor een soortgenoot en een leuke uitdagende leefomgeving.

Huisvesting

Over het algemeen worden cavia’s binnen bij kamertemperatuur gehouden. Cavia’s houden niet van harde geluiden, dus het is belangrijk dat ze een rustig plekje hebben. Het hok voor 2 cavia's moet minimaal 120 x 60 cm zijn, met een kant tegen een wand staan, minimaal 20 cm van de grond en tocht- en vochtvrij staan.

Voor een buitenhok is het belangrijk dat het op een beschutte plek staat en een nachthok heeft dat van de grond staat. Pas op met stro, dit kan de tere voetzooltjes beschadigen. Dek het isolerende stro af met een laag hooi. Cavia’s moeten sowieso altijd kunnen beschikken over vers hooi. Als het onder de 10 graden Celsius wordt, moet de cavia naar binnen gehaald worden.

cavia in kooi

Verzorging

Cavia’s gebruiken vaak de hele kooi als toilet. Ze kunnen daarom ook vies worden door alles wat in het hok ligt. Een aantal schoonmaaktips voor het schoonmaken van de kooi:
  • Verschoon de gehele kooi minimaal één à twee keer per week.
  • Maak de etensbak iedere dag schoon.
  • Maak de drinkfles elke week schoon. Uiteraard wel elke dag het water verversen.

Voeding

Bij cavia’s is het belangrijk dat ze altijd ruim voldoende hooi hebben en nooit zonder voer komen te zitten. De darmen van cavia’s moeten namelijk altijd gevuld zijn en daarom eet het dier de hele dag door kleine beetjes. Het droogvoer moet ook specifiek voor cavia’s zijn. Cavia’s zijn niet in staat om vitamine C aan te maken en dit moet dus in de voeding zitten. Qua groenvoer lusten cavia’s bijna alles. Zorg wel dat het gewassen is, het niet teveel is en je de resten gelijk opruimt.

Cavia’s hebben in ieder geval de onderstaande dingen nodig:
  • Onbeperkt vers water (gebruik hiervoor een drinkflesje)
  • Onbeperkt hooi
  • Droogvoer, specifiek voor cavia’s

Gezondheid

Gezonde cavia’s zijn actief, verkennen de omgeving en wisselen korte slaapjes af met het zoeken naar voedsel. Ze bewegen zich op een normale manier voort en hebben heldere, schone ogen en een regelmatige ademhaling. Neus, bek en achterlijf (anus) zijn schoon. Kleine dieren gaan over het algemeen snel achteruit bij ziekte, wacht dus nooit met het raadplegen van een dierenarts.

cavia close-up

Omgang

Over het algemeen vindt een cavia het niet prettig om opgepakt te worden. Wanneer een cavia toch opgepakt moet worden, ondersteun dan de onderkant en leg een hand op de bovenkant. Als je de cavia weer neerzet, zet de pootjes dan op de grond en laat het dier niet van je hand springen. Langharige cavia’s moeten elke dag geborsteld worden, klitjes in de vacht kan je er het beste voorzichtig uit knippen. Lees meer in het informatieboekje over de cavia.