Een schaap op zijn rug?

In deze tijd van het jaar lopen schapen extra risico om op hun rug terecht te komen. Dit is voor het schaap een levensbedreigende situatie. Door een zware vacht of omdat ze drachtig zijn, zijn ze topzwaar en kunnen niet meer zelf overeind komen. Snel hulp bieden is noodzakelijk!
Een schaap op zijn rug?

Een schaap is een herkauwer en heeft 4 magen: pens, lebmaag, boekmaag en netmaag. Ligt het dier op de rug, dan kan het gas dat de pens aanmaakt er niet uit. Normaal boert het schaap dit uit tijdens het herkauwen. Het gevolg is dat het gas gaat uitzetten en de longen verdrukt, zodat het schaap stikt. Het is dus belangrijk dat het dier zo snel mogelijk uit zijn benarde positie wordt geholpen.

Stap voor stap schaap omdraaien

Je kunt het dier niet zomaar omrollen. Hierdoor kan een maagkanteling optreden waardoor het dier alsnog komt te overlijden. Rol een schaap dus niet naar links of naar rechts.

Een schaap dat op tijd geholpen wordt, zal meestal binnen 10 minuten gaan grazen. Een schaap dat langer op de rug heeft gelegen, slingert in het begin bij het lopen. Blijf er dan bij zodat het dier niet in de sloot valt. Pas als de dronkemansloop over is en het dier gaat grazen, lijkt het grootste gevaar geweken.

Aan de hoeveelheid drollen bij de kont van een verwenteld schaap, is vaak in te schatten hoe lang het dier er al ligt. Een schaap poept namelijk gewoon door als het op de rug ligt. Plassen lukt echter niet. Een schaap dat direct plast als het overeind gezet wordt, heeft vaak een lange tijd op de rug gelegen.

Hulp inschakelen

Kun je niet zelf in actie komen, of lukt het niet, waarschuw dan zo mogelijk de boer of bel de politie of 144 voor hulp van bijvoorbeeld de dierenambulance. Geef zo nauwkeurig mogelijk de locatie van het schaap door. Gebruik hiervoor eventueel de GPS-functie op de mobiele telefoon.