Steenmarters; een beschermde diersoort

De laatste jaren komen er veel meldingen binnen over steenmarters. Veel mensen hebben last van steenmarters in hun auto of hun huis. Dit komt omdat dit dier graag vlakbij mensen is. Helaas veroorzaken ze daarbij vaak overlast. Omdat de steenmarter een beschermde diersoort is, mag het dier niet gedood, gevangen of verjaagd worden. Wij mogen marters dan ook niet weghalen, vangen of vervoeren. Maar we begrijpen dat mensen soms last kunnen hebben van steenmarters en daarom geven we enkele tips om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
Steenmarters; een beschermde diersoort


De steenmarter is een marterachtige en familie van de otter, de das, de boommarter, de bunzing, de hermelijn en de wezel. Hij heeft het formaat van een huiskat maar dan met veel kortere poten. Door zijn grote aanpassingsvermogen komt hij in vrijwel alle leefgebieden voor, maar de laatste jaren wordt hij steeds meer gezien in bewoonde gebieden. Hier veroorzaken ze soms overlast door stank of geluid in de vorm van gekrab en gestommel. Ook willen ze nog wel eens onder motorkappen van auto’s kruipen om een slaapplek te maken. Soms knagen ze daarbij de bedrading kapot.
Toch heeft niet iedereen last van steenmarters. Sommige mensen vinden het leuk en interessant om zo’n bijzonder diertje om zich heen te hebben. En marters zijn goed in het vangen van ratten en muizen.

Mensen die liever geen steenmarters in of om huis willen, proberen ze vaak weg te jagen met licht of harde geluiden. Maar hieraan zijn de steenmarters inmiddels gewend. Ook proberen mensen zelf steenmarters te bestrijden. Dat is echter verboden. De steenmarter is uitgeroepen tot beschermde diersoort omdat er vroeger in grote getale op werd gejaagd vanwege de mooie, glanzende vacht. Inmiddels groeien de aantallen steenmarters weer. Hierdoor ervaren ook steeds meer mensen overlast van deze dieren.

Met de volgende tips kan getracht worden de overlast zo veel mogelijk te voorkomen:

  • Zorg er in huis voor alle openingen en kieren dicht zijn. Een gat van 5 cm is al genoeg voor een marter om doorheen te kruipen.
  • Omdat takken als brug gebruikt kunnen worden, kun je deze het beste snoeien, net als klimop en andere begroeiing. Om te verhinderen dat steenmarters in bomen of regenpijpen kunnen om het huis te bereiken, kun je boomkragen rondom de bomen en de regenpijpen vastmaken.
  • Aangezien de steenmarter zo tegen een ruwe bakstenen muur naar boven kan klimmen, kun je deze het best glad maken d.m.v. een gladde plaat. Schrikdraad aanbrengen is eventueel ook een oplossing.
  • Probeer de auto in een garage of schuur te parkeren. Als dit niet mogelijk is, parkeer dan de auto af en toe ergens anders of zet hem met de voorwielen in een plas.
  • De auto op kippengaas parkeren werkt vaak ook goed; steenmarters lopen daar niet graag overheen. Tenslotte kan het helpen om het motorblok af te sluiten met raster- of kippengaas. Vermijd in ieder geval loshangende kabels, verstevig deze met kabelhulzen die bij veel garages verkrijgbaar zijn
  • Als je last hebt van steenmarters in je tuin, zorg dan dat je kippenhok beschermd is met gaas, zodat ze niet bij de eieren of kuikens kunnen komen.
  • Ook op fruit zijn steenmarters dol. Pas dus extra goed op als je bessen of appels in je tuin hebt.

Je kan ook contact opnemen met een deskundige. Voor meer informatie, kijk op: www.zoogdiervereniging.nl/steenmarter