Gastopvang kat

Onze gastopvang zorgt voor de opvang van pasgeboren (zwerf)kittens en moederpoezen met kittens. Deze dagelijkse zorg wordt geboden door gastgezinnen die de dieren in hun eigen huis opvangen.

Gastopvang kat

Zij geven ze extra aandacht en (medische) zorg, zodat deze dieren als goed gesocialiseerde en gezonde kat geplaatst kunnen worden in een nieuw thuis. Daarnaast worden oudere katten of katten die door hun medische conditie daar beter af zijn soms in een gastgezin verzorgd. Een paar voorbeelden:

Zwerfkittens

Kittens zonder moederpoes die gezond zijn en zelfstandig kunnen eten, worden opgevangen in een gastgezin. Ook kittens die angstig of verwilderd zijn worden in gastgezinnen opgevangen. Zo raken de dieren gewend aan mensen, huisdieren, auto's, stofzuigers en andere huishoudelijke apparaten. Maar ze krijgen ook de extra zorg die ze nodig hebben om gezond en sterk te worden. De kittens komen de eerste tijd tot rust in een aparte kamer en gaan daarna geleidelijk aan de rest van het huis verkennen. Als de kittens gesocialiseerd, gezond en twaalf weken oud zijn, worden ze voor adoptie aangeboden.

Pasgeboren kittens

De jongste kittens worden door onze gastgezinnen met de fles grootgebracht. Dit is een heel intensief karwei omdat de allerkleinsten ook nog nachtvoedingen nodig hebben. Bovendien kunnen ze zelf hun lichaamstemperatuur nog niet regelen en hebben ze vaak kruiken nodig om warm te blijven. Deze dieren zouden zonder hun moeder normaal gesproken ten dode opgeschreven zijn. Gelukkig kunnen wij dankzij onze gastgezinnen en het gebruik van goede moedermelkvervangers ook deze allerkleinsten groot brengen tot sterke, gezonde dieren. Die goede vervangende moedermelk is belangrijk want van koemelk of babymelk kunnen kittens ernstige maag- en darmklachten krijgen. Zodra de kittens twaalf weken oud zijn, mogen ze door een nieuw gezin geadopteerd worden.

Moederpoezen met kittens

Moederpoezen met kittens worden ook door gastgezinnen opgevangen. De moederpoezen bevallen in het dierentehuis. Als de melkproductie goed op gang is gekomen verhuizen de dieren naar het gastgezin en krijgen daar alle tijd om rustig hun kroost groot te brengen. Daarna wordt de moederpoes gesteriliseerd en wordt ook voor haar een nieuwe eigenaar gezocht.

Gastgezin worden?

Het team van gastopvang is vaak op zoek naar gastgezinnen voor de tijdelijke opvang van diverse categorieën katten. Voor deze dieren zal zoveel mogelijk vanuit het gastgezin een nieuw baasje gezocht worden. Ben je geïnteresseerd? Houd dan onze vacatures in de gaten. Wanneer we gastgezinnen nodig hebben, wordt dat daar gepubliceerd.