Blaasgruis, dat is geen kattenpis

Blaasgruis komt steeds vaker voor. Niet alleen in huis situaties maar ook in de asielen. In een asiel is het altijd stressvol voor een kat. We geven natuurlijk de goede verzorging aan de katten maar een rustige thuissituatie is natuurlijk het allerfijnste. Een kat krijgt daar alle aandacht, geborgenheid en liefde. Deze situatie kunnen wij de katten helaas niet bieden en daarom komen ze niet snel van hun problemen af.

Blaasgruis, dat is geen kattenpis

Mensen zijn vaak nog angstig om een kat met blaasproblemen uit het asiel te adopteren. Deze katten zijn vaak geweldig maar wel wat stressgevoelig. Maar met de juiste ondersteuning kunnen deze katten geweldige vrienden worden, die nog een lange tijd meegaan.

Veel factoren kunnen de gezondheid van de urinewegen bij katten beïnvloeden, zoals gewicht, stress, voeding en de vocht inname. Wat u uw kat te eten geeft, speelt een belangrijke rol bij de ondersteuning van gezonde urinewegen. Ook kunt u proberen de waterinname te stimuleren, naast het droogvoer. Het is ook handig om altijd vers drinkwater aan te bieden en de kattenbak schoon en uitnodigend te maken. Biedt de kat ook veel schuilmogelijkheden aan. Geef daarnaast de kat iets om aan te krabben, hierdoor komen feromonen vrij die de kat een geluksgevoel geven. Creëer een speelplek met verschillende speeltjes en andere hulpmiddelen om de kat actief te houden. Katten die binnen moeten blijven kunnen zich gaan vervelen, dus zorg er dan voor dat ze wel naar buiten kunnen kijken door bijvoorbeeld een kussentje in de vensterbank te plaatsen waarop ze naar buiten kan kijken.

De bovenstaande tips zijn geweldig voor een kat in u eigen huishouden. Helaas zitten er jaarlijks veel katten met blaasgruis in de dierenasielen. Dit zijn vaak wat moeilijkere herplaatsers en daarom zetten we deze dieren nu even extra in het zonnetje.

Binky

Europese korthaar, kater gecastreerd, 8 jaar.

Binky kwam als kitten binnen in het asiel en is toen al snel geplaatst. Maar kittens worden groter en baldadiger en zo ook Binky. Binky verstoorde het rustige huidhouden en er was veel stress bij de andere kat, de eigenaren en ook bij hemzelf. Daarom is er 2 jaar later afstand van Binky gedaan bij het asiel. En bij ons verblijft hij nu alweer één jaar. Niemand lijkt hem een huisje te willen bieden. Hij is heel erg gezellig en geeft je graag een rondleiding in zijn persoonlijke privé verblijf. Iedereen mag komen chillen op zijn krabpaal, want daar is hij zo enorm trots op. Maar hij wimpelt je zo weer uit zijn verblijf als hij er klaar mee is. Zijn toekomstige baas mag blijven, als die hem goed begrijpt.

Cego

Europese korthaar, kater gecastreerd, 8 jaar.

Cego is een echte avonturier. Buitenspelen is zijn favoriete tijdverdrijf en hij vind het geweldig om daar rond te struinen. Wel kan hij zijn eigen territorium goed beschermen en daarom kan hij beter niet geplaatst worden bij soortgenoten. Hij is gek op aandacht maar eigenlijk is het in nieuwe, spannende en drukke situaties echt een held op sokken. Wanneer iemand ondanks zijn duidelijke signalen doorgaat, dan kan hij verassend uit de hoek komen. Daarom is Cego ook beter af in een huis zonder die gekke, onvoorspelbare, kleine kinderen. Het is een gevoelig kereltje en kan niet altijd goed overweg met stress, helaas heeft hij hierdoor nu ook blaasgruis ontwikkeld. Maar met een goed rustig huis en het goede voer kan hij nog zeker een oude heer worden.

Flip

Europese korthaar, kater gecastreerd, 7 jaar.

Prachtige, grote zwarte kater Flip, is een echte flipperkast. Hij komt graag bij je buurten. Geniet enorm van samen tijd doorbrengen en lekker luieren op de bank. Als een echte flipperkast kan zijn emotie snel omslaan. Hij begint enorm te flippen in de buurt van kinderen en andere katten. Hij houdt niet van teveel poespas en kan dit duidelijk laten weten. Flip heeft tussen zijn aaibeurten toch wel veel stressmomenten en heeft daarom ook blaasgruisvoeding nodig. Bij een rustig, liefdevol huis kan hij zich volledig gaan ontdooien.