Wel of geen huisdier?

Het is vaak verleidelijk, een puppy of kitten die je met grote glimmende ogen aankijkt. Zeg dan maar eens nee! Je hart zegt dat je best voor het dier kunt zorgen. Soms is het echter geen verstandig besluit. Graag willen wij een aantal vragen aan je voorleggen, die je jezelf kunt stellen voordat je een dier aanschaft. Dan weet je zeker of het wel of geen goed idee is.

Willen de kinderen of de volwassenen een huisdier?

Kinderen roepen impulsief dat ze een dier willen, want hun vriendje heeft bijvoorbeeld ook net een hondje gekregen. Een kind is in eerste instantie heel spontaan in de omgang met een dier, maar als het nieuwe eraf is, is het dan nog wel leuk genoeg? Zo ja, is een hondje dan de juiste keuze? Of zou een kat of konijn een betere optie zijn?

Bij volwassenen spelen weer andere factoren mee. Oudere mensen kunnen beter kleinere, rustigere honden kiezen of katten. Grote honden moeten verder lopen en dat is niet voor iedereen even handig.
We hebben ook gemerkt dat volwassenen vaak kijken naar het uiterlijk en de uitstraling van een dier. Stoere mannen willen soms niet met een dwerghondje lopen, maar met een sterke, gespierde hond. Denk goed na over de keuze en verdiep je altijd in de soort hond waarnaar je op zoek bent.

Is men bereid liefde en begrip op te brengen voor de nieuwe huisgenoot?

Naast eten en drinken heeft een dier ook aandacht nodig. Ook als je moe bent of geen zin hebt, moet jouw hond plassen en natuurlijk heeft je huisdier een flinke portie liefde nodig.
Verder moet je rekening houden met de inrichting van je huis. Een vaas op staarthoogte is geen goed idee. Eten op het aanrecht laten ontdooien is ook geen veilige optie meer. Katten kunnen krabben aan je mooie fauteuil. Kittens graven planten uit en ga zo maar door. Houd daar rekening mee en neem voorzorgsmaatregelen.

Is er voldoende tijd voor de dagelijkse verzorging van jouw dier?

De vacht van langharige honden en katten heeft regelmatig verzorging nodig en dat kan soms erg bewerkelijk zijn. Aan de andere kant is dat hèt moment voor contact met het dier. Ook moet men er rekening mee houden dat een hond toch minstens drie keer per dag wil wandelen, zelfs als het pijpenstelen regent. Het is goed om na te gaan of dit in het dagelijkse schema van je gezin past en of er een gezinslid is dat met een wat grotere hond een stevige wandeling wil maken. Daarnaast zijn er de schoonmaakklussen van bijvoorbeeld een kennel, hok of kooi en de kattenbak. Allemaal taken die dagelijks en wekelijks terugkomen.

Is er voldoende ruimte in huis voor het dier?

Ieder dier heeft recht op een eigen plekje in huis. Ergens waar hij zich kan terugtrekken als hij daar behoefte aan heeft. Ook heeft een dier in huis bewegingsvrijheid nodig. Voor de rust in huis is het goed om bij de aanschaf van het dier rekening te houden met de uiteindelijke grootte van het dier. Als je je zinnen op een bepaald ras hebt gezet, kan het wel eens moeilijk zijn om realistisch in te zien dat een bepaald dier te groot voor je huis is.

Is er aan de steeds terugkomende kosten gedacht?

Alleen met de kosten van de aanschaf van je huisdier ben je er nog niet. Misschien is jouw huisdier heel gezond, de jaarlijkse herhalingsinenting en de regelmatige bestrijding van vlooien kosten toch geld. En misschien moet je toch ook af en toe naar de dierenarts om gezondheidsproblemen te verhelpen. Dierenartsrekeningen kunnen behoorlijk oplopen. Bepaalde diëten zijn ook duur, maar zijn soms noodzakelijk. Je hebt het waarschijnlijk voor je dier over om deze kosten te maken, maar voor mensen met een kleine beurs kan het toch een behoorlijke belasting zijn. En daar komt ook de jaarlijkse aanslag voor de hondenbelasting nog bij...

Wie zorgt er voor het dier als jij afwezig bent?

Heb je ook nagedacht over wie er voor je huisdier zorgt als je op vakantie gaat? Sommige honden kunnen makkelijk mee op vakantie (met de juiste intentingen). Een dierenpension kan ook de oplossing bieden (reserveer altijd op tijd, anders is het pension misschien vol).

Misschien heb je konijnen en geeft de buurvrouw je konijnen eten als ze toch de planten water geeft. Vergeet echter niet dat ook konijnen aandacht nodig hebben van hun baasje en dat ze zich bijzonder eenzaam voelen als ze een paar weken alleen thuis zitten.


We stellen deze vragen niet voor niets. Nog altijd worden er honden aan bomen vastgeknoopt (vooral in de vakantietijd) en nog altijd belanden vele huisdieren in het dierenasiel. We vinden het belangrijk dat je goed nadenkt over het aanschaffen van een huisdier. Dat bespaart jouw huisdier en jouzelf een hoop gedoe en verdriet.

Wij hopen dat de genoemde tips er aan zullen bijdragen dat je niet impulsief een dier aanschaft. En dat je zeker weet dat jij en je dier een gelukkige thuissituatie ervaren.