Over ons

Dierenasiel de Kuipershoek biedt opvang aan asieldieren en pensionhonden in een groene omgeving.

Achter de schermen

Veel mensen zijn benieuwd hoe het asiel eruit ziet. Achter de schermen kijken of bij onze honden is helaas niet mogelijk. iedereen een goed beeld te geven hebben we een filmpje van ons asiel gemaakt.

Het dierenasiel is gescheiden van het dierenpension. Dierenasiel de Kuipershoek biedt opvang en herplaatsing, voor honden, katten, konijnen en knaagdieren. In opdracht van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen verzorgt het dierenasiel de opvang van alle zwerfdieren. Naast zwerfdieren vangt het dierenasiel ook dieren op waarvan afstand wordt gedaan door de eigenaar.

Geschiedenis

In 1864 werd de ’s Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren opgericht. De eerste doelstellingen waren onder meer het afschaffen van trekhonden, het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van paarden, het verbieden van het couperen van oren en staart bij honden en paarden en betere slachtvoorschriften. In 1877 besloot een aantal lokale groepen samen te werken en er kwam een landelijke vereniging. De naam werd veranderd in Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

De Dierenbescherming bestaat 100 jaar in Apeldoorn. Het verhaal gaat dat enkele dierenvrienden uit Apeldoorn rond 1910 aan diverse dieren hulp verleenden, waaronder aan het vee wat op de markt werd verhandeld. Deze dieren hadden geen drinkbakken en werden voorzien van een gratis emmer water. De afdeling Apeldoorn werd 2 mei 1910 officieel opgericht.

Wat dus op kleinschalige wijze in 1910 begon met het helpen van dieren is in 2010, na fusie met enkele andere afdelingen, uitgemond tot een grote, professionele organisatie met ruim 5200 leden genaamd Dierenbescherming OverGelder. Door reorganisatie van de Dierenbescherming is de afdeling OverGelder samen gegaan met andere afdelingen tot 1 Dierenbescherming.

Huisvesting

De hondenkennels bestaan uit een ruim binnenhok met uitloop naar buiten. Tussendoor spelen de honden op onze speelweides. Daarnaast laten onze vrijwilligers de asielhonden uit. De vrijwilligers wandelen desgewenst (als het niet te druk is) ook met pensionhonden.

De kattenruimtes bieden voldoende ruimte voor onze katten. Ze kunnen kiezen of ze liever binnen of buiten zitten. In de kattenruimtes staan klimpalen, mandjes en speeltjes.

We beschikken ook over een apart konijnengedeelte in onze rustige tuin, met buiten- en binnenverblijven.

Deskundige dierenverzorgers

We werken alleen met gekwalificeerde dierverzorgers. De medewerkers hebben de opleiding Dierverzorging gevolgd en weten precies wat dieren nodig hebben. De vrijwilligers van Dierenasiel de Kuipershoek werken altijd onder toezicht.

Euthanasie

De Dierenbescherming voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat dit in het kader van dierenwelzijn, onvermijdelijk is. De Dierenbescherming beschikt over een professioneel euthanasieprotocol. In een voorkomend geval wordt nauwgezet volgens dit protocol gehandeld. Heb je vragen hieromtrent, neem dan per e-mail contact met ons op. Vermeld daarbij in ieder geval de reden van je vraag en je naam- en adresgegevens.

Kittenopvang

Op zoek naar een kitten? Dan verwijzen we je door naar de kittenopvang. De kittenopvang maakt deel uit van het dierenasiel, maar zit niet in ons pand. Kittens hebben weinig weerstand en kunnen daarom beter buiten een asielomgeving opgroeien in gastgezinnen. Bovendien hebben kittens speciale zorg nodig.
Lees meer..

Werkgroep Zwerfkatten

Aan dierenasiel de Kuipershoek is ook een Werkgroep Zwerfkatten verbonden. Deze werkgroep bestaat uit vrijwilligers die zwerfkatten vangen en door de dierenarts laten neutraliseren. Zo ervaren zowel mens als kat minder overlast en kan een zwerfkat geen zwerfkittens meer krijgen.


En nog veel meer...

Het is altijd gezellig druk bij Dierenasiel de Kuipershoek. Onze medewerkers vormen een hecht team en vangen de drukte op. Naast Minimax Dierendokter, de kittenopvang en zwerfkattenprojecten, organiseren we van alles. Benieuwd naar wat we doen? Houd onze nieuwtjes op de homepage en onze Facebook-pagina in de gaten!