Organisatie

Dierenasiel de Kuipershoek biedt opvang aan asieldieren en pensionhonden in een groene omgeving. Het dierenasiel is gescheiden van het dierenpension. Dierenasiel de Kuipershoek biedt opvang en herplaatsing, voor honden, katten, konijnen en knaagdieren. In opdracht van de gemeente Apeldoorn, Brummen, Deventer, Epe, Lochem, Voorst, Zutphen verzorgt het dierenasiel de opvang van alle zwerfdieren. Naast zwerfdieren vangt het dierenasiel ook dieren op waarvan afstand wordt gedaan door de eigenaar.

Geschiedenis

In 1864 werd de ’s Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren opricht. De eerste doelstellingen waren onder meer het afschaffen van de trekhonden, het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van de paarden, het verbieden van het couperen van oren en staart bij honden en paarden en betere slachtvoorschriften. In 1877 besloot een aantal lokale groepen samen te gaan werken en er kwam een landelijke vereniging. De naam werd veranderd in Nederlandsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren.

  dierenbescherming bestaat 100 jaar in Apeldoorn. Het verhaal gaat dat enkele dierenvrienden uit Apeldoorn rond 1910 aan diverse dieren hulp verleenden, waaronder aan het vee wat op de markt werd verhandeld. Deze dieren hadden geen drinkbakken en werden voorzien van een gratis emmer water. De afdeling Apeldoorn werd 2 mei 1910 officieel opgericht.

 

Wat dus op kleinschalige wijze in 1910 begon met het helpen van dieren is in 2010, na fusie met enkele andere afdeling, uitgemond tot een grote, professionele organisatie met ruim 5200 leden, genaamd dierenbescherming OverGelder. Door reorganisatie van de dierenbescherming is de afdeling OverGelder samen gegaan met meerdere afdelingen en zijn ze de regio Noordoost geworden

Huisvesting

De hondenkennels bestaan uit een ruim binnenhok met uitloop naar buiten. Tussendoor spelen de honden op onze speelweides. Daarnaast laten onze vrijwilligers de asielhonden uit. Deze vrijwilligers wandelen desgewenst (als het niet te druk is) ook met pensionhonden.

Ook de kattenruimtes bieden voldoende ruimte voor onze katten. Ze kunnen kiezen of ze liever binnen of buiten zitten. In de kattenruimtes staan klimpalen, mandjes en speeltjes.  We beschikken ook over een apart konijnengedeelte in onze rustige tuin, met buiten- en binnenverblijven. 

Deskundige dierenverzorgers

We werken alleen met gekwalificeerde dierverzorgers. De medewerkers hebben de opleiding Dierverzorging gevolgd en weten precies wat dieren nodig hebben. De vrijwilligers van Dierenasiel de Kuipershoek werken altijd onder toezicht. 

Minimax Dierendokter

De Dierenbescherming in de regio Noordoost is in 2015 gestart met de Minimax dierendokter, waarbij huisdiereigenaren met een uitkering van de gemeente Apeldoorn, Deventer en Zutphen (per 1 juni 2016) tegen minimale kosten hun huisdier (hond, kat, konijn of knaagdier) kunnen laten behandelen bij de dierenartsenpraktijk in de Kuipershoek. Meer weten?

Euthanasie

De Dierenbescherming voert geen euthanasie uit op dieren, tenzij vastgesteld wordt dat het in het kader van dierenwelzijn en mensenwelzijn, onvermijdelijk is. De Dierenbescherming beschikt over een professioneel Euthanasieprotocol. In een voorkomend geval wordt nauwgezet volgens dit protocol gehandeld. Het protocol is op aanvraag per e-mail beschikbaar. Vermeld in de aanvraag je naam- en adresgegevens.

Kittenopvang

Op zoek naar een kitten? Dan verwijzen we je door naar de kittenopvang. De kittenopvang maakt deel uit van het dierenasiel, maar zit niet in ons pand. Kittens hebben weinig weerstand en kunnen daarom beter buiten een asielomgeving opgroeien. Bovendien hebben kittens speciale zorg nodig. Lees meer.

Werkgroep Zwerfkatten

Aan dierenasiel de Kuipershoek zit ook de Werkgroep Zwerfkatten verbonden. Deze werkgroep bestaat uit vrijwilligers die zwerfkatten vangen en door de dierenarts laten neutraliseren. Zo ervaren zowel mens als kat minder overlast en kan een zwerfkat geen zwerfkittens meer krijgen.


Rondleiding door het asiel

Veel mensen zijn altijd benieuwd hoe het asiel eruit ziet. Tijdens de openingstijden is iedereen van harte welkom in onze hal. Achter de schermen of kijken bij onze honden is helaas niet mogelijke. Dit kan alleen tijdens onze jaarlijkse terugkerende Open Dag. Om iedereen een goed beeld te geven hebben we hieronder een filmpje van ons asiel:


En nog veel meer...

Het is altijd gezellig druk bij Dierenasiel de Kuipershoek. Onze medewerkers vormen een hecht team en vangen de drukte op. Naast Minimax Dierendokter, de kittenopvang en zwerfkattenprojecten, organiseren we van alles. Benieuwd naar wat we doen? Houd onze nieuwsfeed en Facebook-pagina op onze homepage in de gaten!