Kittens adopteren

Overweegt u om een kitten te adopteren? Met behulp van de onderstaande informatie willen we u graag helpen om een goede keuze te maken.

Kittens adopteren

2 kittens is minder werk dan 1 kitten

Het klinkt niet logisch, maar toch is het waar. Het DBCA heeft er, in samenspraak met de kattengedragsdeskundige, voor gekozen om kittens bij voorkeur als koppel te plaatsen. Kittens leren spelenderwijs van elkaar hoe ver ze kunnen gaan met bijten en het gebruik van hun nagels; een bijtrem.

Mensen kunnen kittens overspoelen met liefde maar dit specifieke gedrag leren kittens alleen van soortgenoten. Als een kitten alleen wordt geplaatst, leren zij deze grenzen niet te respecteren en bestaat het risico op gedragsproblemen. Als deze kittens volwassen zijn spelen ze vaak veel te ruw en gebruiken hierbij hun tanden en nagels, bekend onder de term: single-kitten syndrome. Twee kittens zijn dus minder werk dan één kitten! En het is toch leuk om te weten dat uw kittens elkaar gezelschap kunnen houden wanneer u er niet bent?

Twee kittens brengen logischerwijs meer kosten voor de verzorging met zich mee. Maar een enkel kitten die gedragsproblemen heeft ontwikkeld kan ook duur zijn: onzindelijkheid, slopen, kattengedragsdeskundige, dierenarts en in het ergste geval zelf(s) een bezoekje aan de huisarts.

Heeft u al een kat?

Als u al een kat heeft, kunt u ook kiezen voor één kitten. Daarvoor is het wel belangrijk om eerst goed te bekijken of uw eigen kat wel behoefte heeft aan het gezelschap van een kitten. Katten delen soms hun huisje liever niet met andere huisdieren als ze langere tijd het rijk voor hen alleen hebben gehad. Als u graag een kitten adopteert terwijl uw kat er niet op zit te wachten, kan het erg moeilijk worden om het kitten aan uw kat te introduceren. En de kans is aanwezig dat de katten nooit samen door een deur kunnen.

Als uw kat wel heel graag een maatje wil, dan biedt het DBCA een introductie protocol voor het introduceren van een kitten aan uw eigen kat. Het kitten zal dan eerst in een aparte kamer moeten wennen aan het huis en aan u, waarna uw kat en het kitten elkaar eerst door geuren leren kennen.

Heeft u meerdere katten en overweegt u de adoptie van een kitten? Dan zullen wij per situatie bekijken of het aan te raden is er nog een kitten bij te nemen.

Senior kat in huis?

Oudere katten worden vaak niet zo blij van een jong, energiek kitten in huis. Kittens willen graag spelen en hebben behoefte aan veel contact met een soortgenoot. De meeste senior katten hebben hier geen behoefte aan wat tot veel frustratie kan leiden. Omdat onze ervaringen hebben geleerd dat deze match vaak fout gaat, plaatsen wij geen kitten bij een senior kat.

Wij plaatsen kittens vanaf tien weken oud en laten op onze website weten wanneer er plaatsbare kittens in de opvang zitten. Het DBCA werkt niet met een wachtlijst voor kittens. Houdt voor de beschikbaarheid van kittens onze website in de gaten.