Gebouw

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort is op 12 april 2013 officieel geopend.

Duurzaam

Het Dierenbeschermingscentrum is een innovatief gebouw dat milieuvriendelijk en energiezuinig is gebouwd. In het gebouw draait het om milieuvriendelijkheid en efficiency. Er is een moderne bouwconstructie toegepast, zodat het onderkomen op een snelle en efficiënte manier kon worden vervaardigd. We vinden het van het allergrootste belang dat er wordt bijgedragen aan een beter milieu. Er is dus rekening gehouden met materialen die milieubesparend en –ontlastend zijn.

Ook bij de energievoorziening wordt gebruikt gemaakt van een zo milieuvriendelijk en ‘groen’ mogelijk systeem. Het DBCA heeft onder andere een aantal zonnepanelen op het dak om in een deel van de stroombehoefte te voorzien. We hebben echter nog veel meer plaats. Heeft u als bedrijf interesse in het sponsoren van de opvang op een milieuvriendelijke manier? Neem dan contact op om de mogelijkheden van het plaatsen van meer zonnepanelen te bespreken.

Een andere milieuvriendelijke maatregel is het opvangen van regenwater van het dak van het gebouw. Dit water wordt gefilterd waarna het gebruikt wordt om de hondenkennels mee schoon te maken. Ook zorgt een bioverbrandingsketel voor een verminderde CO2-uitstoot. De luchtbehandelingsinstallatie maakt gebruik van een warmte-terugwin-unit waarmee de afgevoerde warme lucht wordt ingezet om de verse lucht te verwarmen.

Diervriendelijk

De binnen- en buitenverblijven van de honden en de kattenverblijven zijn groter dan wettelijk voorgeschreven. De diergroepen zijn van elkaar gescheiden met het oog op de hygiëne en om overdracht van ziektes te voorkomen. Daarnaast zijn de dierverblijven stress reducerend ingericht omdat de dieren elkaar tijdens hun verblijf niet kunnen zien. Uiteraard is ook gedacht aan de veiligheid en bescherming. Om besmettingsrisico’s voor gezonde dieren te voorkomen zijn de quarantaine, dierenartsruimtes en ziekenboeg in een apart deel van het gebouw geplaatst. Katten worden afhankelijk van hun behoefte alleen of met maximaal zes dieren in één verblijf geplaatst om veel stress te voorkomen. Konijnen en knaagdieren die langere tijd in de opvang verblijven worden juist gekoppeld aan een soortgenoot om natuurlijk sociaal gedrag te kunnen uiten.



Omgeving

Het gebouw ligt in een bosrijke omgeving. Hiermee is zoveel mogelijk rekening gehouden.
  • Natuurlijke geluidswallen dragen bij aan de vermindering van geluidsoverlast. 
  • De buitenwanden zijn allen in hout uitgevoerd om zoveel mogelijk aan te sluiten bij het bos. 
  • Ook de aanplant van het terrein wijkt niet veel af van de oorspronkelijke bosbeplanting. 
  • Regenwater dat van de bestrating stroomt wordt opgevangen en via een infiltratieriool naar het grondwater teruggebracht. 
  • Verlichting is zoveel mogelijk laag bij de grond gehouden om het bos niet te verstoren. 
  • Rondom het nieuwe gebouw zijn schuilplaatsen gecreeerd voor vogels, vleermuizen en andere kleine dieren.


 

Nationale Postcodeloterij

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort is mede gefinancierd door de Nationale Postcodeloterij.