Meet your match

Wat verwacht jij van je nieuwe huisgenoot? Een poes die het liefst de hele dag op schoot ligt, of zoek je juist een kat die geniet van het buitenleven?

Dierenbeschermingscentrum Amersfoort werkt met het zogenaamde Meet Your Match systeem. Meet your Match ®Feline-ality™* brengt door middel van een vragenformulier jouw levensstijl en wensen in kaart om te kijken welk type kat voor jou de perfecte match vormt.

Deze methode wordt al enige jaren in de Verenigde Staten gebruikt en biedt eindelijk inzicht in de persoonlijkheden van de katten die in een opvangcentrum verblijven. Net als in de Verenigde Staten zijn er ook in Nederland veel katten in de opvangcentra waarvan we geen achtergrond kennen. Door deze methode is het mogelijk de toekomstige eigenaren aan te geven wat ze van hun nieuwe kat kunnen verwachten en wat vooral het beste bij hen past.

Meet your Match ®Feline-ality™ draagt bij aan het beter matchen van de kat en de nieuwe eigenaar, waardoor problemen zoals verkeerde verwachtingen, en het retour brengen van een kat naar het opvangcentrum, worden voorkomen.

Hoe werkt het?

In drie eenvoudige stappen vind je de kat die bij je past:

 1. Het gedrag van elke kat die in onze opvang terechtkomt, wordt volgens de Meet Your Match-methode geobserveerd om te ontdekken hoe hij in elkaar steekt en waar hij zich thuis voelt. Op basis daarvan wordt vastgesteld welke kattenpersoonlijkheid hij heeft.
 2. Uit een door jou ingevuld adoptievragenformulier lezen we af welke levensstijl je hebt en wat je verwacht van een nieuw huisdier. We kijken welk type kat bij je past en delen je in in een kleurcategorie.
 3. Samen nemen we door welke katten in onze opvang geschikt voor je zouden kunnen zijn. Daarna is het tijd om potentiele matches beter te leren kennen. Dat gaat heel eenvoudig door te kijken naar de kleuren op het bord.

Meet Your Match typen

Er zijn negen typen die zijn onderverdeeld in hoofdcategorieën: groene katten zijn slim en avontuurlijk, oranje katten zijn de beste vrienden die je maar kunt hebben en de paarse katten zijn rustig, verlegen en zoeken veel genegenheid. Kijk hieronder voor de precieze omschrijving per type.

Paarse katten zijn rustig, verlegen en zoeken veel genegenheid

 • Spion
  Spion

  Als echte undercover blijf ik als een schaduw bij jou en je gezin in de buurt, zonder dat je het door hebt. Zodra iets of iemand zich met mijn geheime onderzoek bemoeit, kan ik zomaar ineens in lucht opgaan. Bij mij zijn al je geheimen veilig en ik blijf altijd uit de problemen. Ben ik de juiste kat voor jouw zaak?

 • Stille liefde
  Stille liefde

  Als het op relaties aankomt, kijk ik de kat uit de boom. Het duurt even voor ik me helemaal geef: ik spring niet gelijk in je armen, als je begrijpt wat ik bedoel. Als je me de tijd geeft, dan zal ik je overladen met spinnen, kopjes en heel wat tijd op je schoot doorbrengen. Tot die tijd zie je me misschien niet zo vaak, al zal ik heel veel aan je denken!

 • Aanbidder
  Aanbidder

  Zoek jij vooral genegenheid in een relatie? Ik wel! Dus als je ook houdt van aaien, spinnen en pootjes die lekker op je schoot trappelen, dan denk ik dat we veel gemeen hebben. Ik zoek iemand die van rust houdt, om lekker veel tijd samen met mij door te brengen. Ben jij dat misschien?

1/3

Oranje katten zijn de beste vrienden die je maar kunt hebben.

 • Directeur
  Directeur

  Wat heb ik weer een drukke dag voor de boeg! Eerst moet ik bij het raam kijken wat er allemaal gebeurt. Dan moet ik kijken of er nog kasten of laden openstaan. En ik kan natuurlijk niet te laat zijn voor mijn slaapjes. Het lukt denk ik ook nog wel om wat tijd voor jou in te ruimen in mijn drukke schema. Zullen we afspreken bij het ontbijt en het diner?

 • Kameraad
  Kameraad

  Ben jij op zoek naar een maatje, maar wil je niet de hele dag op elkaars lip zitten? Dan zou jij het heel goed voor mij kunnen zijn! Ik houd van aandacht, maar ik houd er ook van om lekker op mezelf te zijn. Ik heb een duidelijke eigen mening: ik ben geen ruziezoeker, maar laat me de kaas ook niet van het brood eten.

 • Assistent
  Assistent

  Ik ben een rechterhand waar je van op aan kunt. Werk jij op je computer? Ik druk de toetsen wel in. Lees jij de krant? Ik zit op de juiste pagina. Kijk jij TV? Ik zit op je schoot zodat je me lekker kunt aaien. Ik help je graag bij alle karweitjes, maar ook om te relaxen als we weer klaar zijn. Hoe heb je het ooit zonder mij kunnen doen!

1/3

Groene katten zijn slim en avontuurlijk

 • Aanvoerder
  Aanvoerder

  Ik ben een speler met inzicht, die weet hoe het spel gespeeld wordt. Ik ga rustig mijn eigen gang. Ik vind het niet erg om mezelf te vermaken, maar wat gezelschap aan de andere kant van de bank en een lekkere aai achter mijn oor maken toch wel mijn dag! Als je op zoek bent naar een waardevolle aanvulling in je team, denk dan aan mij!

 • Feestbeest
  Feestbeest

  Ik ben een kat met een missie: feesten! Ik houd ervan om nieuwe dingen te verkennen en ontdekken. Ik vind het heel erg leuk om met jou te spelen, maar vermaak me ook prima in mijn eentje met bijvoorbeeld potloden, propjes of pinda's. Als je op zoek bent naar lol en wat leven in de brouwerij, nodig mij dan maar uit!

 • Uitslover
  Uitslover

  Groots en meeslepend, zo zie ik het leven. Ik wil niet alleen altijd in het middelpunt van de belangstelling staan, ik wil ook overal voorop lopen. Ik ben een avonturier, maar maak natuurlijk wel genoeg tijd vrij om mijn liefde voor jou te tonen. Op zoek naar een uitgesproken kat met karakter? Dat ben ik!

1/3