Arme kleine Marly

Bij ons in Dierenopvang 't Noordbroek kwam een teckelpup binnen, die een bijzondere aandoening heeft. Iets dat bij veel mensen onbekend is en waar wij graag voor willen waarchuwen.
Arme kleine Marly

Graag stellen wij je voor aan kleine Marny. Deze teckelpup van ongeveer twee maanden oud verbleef recent bij ons in de opvang in Almelo, samen met haar black-and-tan zusje Gaby en twee volwassen teckels, Aaron en Norah. Er was ingegrepen in hun leven, omdat ze onder slechte omstandigheden leefden. We mochten ze helpen aan een nieuwe start .

Double Dapple

De pups Marny en Gaby vertrokken direct naar een gastgezin. Marny viel op. Ze had een afwijkende oogstand en wellicht ook een gehoorprobleem. Verder onderzoek door de dierenarts moest nog plaatsvinden, maar we stelden de hondjes alvast voor op internet. Daarop werd gereageerd door teckelliefhebbers die meer duidelijkheid gaven over Marny en haar genen en gezondheid.
Marny blijkt een zogenoemde 'Double Dapple'. Wanneer je de vachtkleur tijger x tijger (ook wel merle x merle) kruist, krijg je honden(kleuren) als Marly. Klaarblijkelijk is daar een markt voor. Dat deze teckels vaak ernstige gezondheidsproblemen ontwikkelen, variërend van doofheid, blindheid (vaak beide tegelijkertijd), hartkwalen en neurologische problematiek, is bekend bij fokkers. Schokkend genoeg is dat geen reden om te stoppen met het fokken van deze kleur hondjes. Er worden dus willens en wetens door sommige fokkers zieke hondjes gefokt waar ook nog eens veel geld voor wordt betaald, vaak door onwetende mensen. In feite kopen ze een gehandicapte pup. Diep triest. Wat misschien nog wel triester is, is dat er wel degelijk een markt voor is. Dat er ook kopers zijn die weten van de gezondheidsproblematiek maar de kleur verkiezen boven de gezondheid van het dier. Mensen die simpelweg zo'n kleur teckel willen en de (on)gezondheid van de hond ondergeschikt vinden. Hoe wrang is dat?


Wees gewaarschuwd

We zijn verbijsterd door deze vorm van het bewust creëren van leed.
Via deze weg willen we mensen waarschuwen. Zie je ergens een aangeboden nestje teckels waarvan één van de pups lijkt op Marny, laat dan alle alarmbellen dan afgaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Het fokken van Double Dapple's zal pas stoppen wanneer er geen 'markt' meer voor is.

Hoe gaat het nu met Marly?

Kleine, dappere Marny blijkt inderdaad doof te zijn en heeft een oogafwijking, maar ziet (nog) wel en is ondanks dit vrolijk en nieuwsgierig. Er meldde zich tot onze vreugde al heel gauw een gezin; lieve mensen met een stabiele roedel, die eerder een herplaatste Double Dapple teckel in hun hart hadden gesloten toen de eerste eigenaren de medische zorg voor deze teckel niet aankonden. Ondanks alle goede zorgen, overleed dit teckelmaatje door medische Double Dapple problematiek te vroeg. "Nóóit weer een DD-teckel", dachten zij. Want bij weldenkende mensen gaat gezondheid natuurlijk altijd boven uiterlijk en is (te vroeg) afscheid nemen van een hond heel verdrietig. Tot ze Marny voorbij zagen komen en dachten wat wij dachten: "Zij moet op een plek terecht komen met stabiele soortgenootjes, waar ze zich aan kan optrekken en vooral ook bij mensenmaatjes die weten waar ze aan beginnen." Want er is een aannemelijke kans dat Marny niet (gezond) oud gaat worden en dat is een hard gelag.