Hoogzwangere poes in de opvang (wekelijkse update)

Hoogzwangere poes Pluis is in haar laatste dagen van de zwangerschap bij ons terecht gekomen. Gelukkig had ons gastgezin Joyce een plekje voor haar vrij.
Hoogzwangere poes in de opvang (wekelijkse update)
Bengaal Pluis is door hele nare priveomstandigheden van haar baasje bij ons gekomen. Echt een verdrietige situatie, temeer omdat Pluis hoogzwanger was. Haar wanhopige baasje vroeg ons met pijn in het hart om hulp om Pluis over te nemen. Dat hebben we uiteraard gedaan en Pluis kon gelukkig terecht bij ons gastgezin Joyce.
De laatste loodjes voor de bevalling
Vrijwilligster Joyce is erg ervaren met het opvangen van kittens dus dat is haar wel toevertrouwd. Een paar dagen nadat Pluis bij Joyce kwam is ze bevallen van 6 prachtige kittens. Alles is gelukkig goed gegaan en mama Pluis geniet enorm van haar kraamtijd. De kittens zullen erg goed gesocialiseerd worden, wat een intensieve klus is. Joyce hoeft zich de komende weken niet te vervelen! We zullen regelmatig een update plaatsen over de kleintjes en Pluis.
Een paar uur na de bevalling, alles is gelukkig goed gegaan
De kittens (half bengaal/half europees korthaar) kunnen op dit moment nog niet gereserveerd worden. Zodra nieuwe baasjes zich kunnen melden zullen we ze op ikzoekbaas.nl plaatsen. Uiteraard wordt Pluis daarna gesteriliseerd zodat ze geen kittens meer kan krijgen. Alle kittens worden meerdere malen ontwormd, ze worden gevaccineerd en gechipt en zullen geplaatst worden met een tegoedbon voor castratie/sterilisatie.

Update 29 juli 2018
De afgelopen 2 weken hebben de kleintjes niet veel anders gedaan dan eten en slapen, precies zoals het hoort. Ze zijn flink gegroeid, hun geboortegewicht was tussen de 104 en 132 gram, en nu tussen de 246 en 368 gram. Mama Pluis heeft duidelijk genoeg melk voor iedereen, ze liggen keurig netjes op hun groeischema. Het zijn 3 katertjes en 3 poesjes. Pluis heeft onbeperkt brok staan waar ze behoorlijk van smult, en krijgt 3 keer daags natvoer. Aanstaande en zogende moederpoezen krijgen bij ons kittenvoer, dit is een stuk rijker en voedzamer dan gewoon kattenvoer.
De eerste twee weken hoef je weinig met de kittens te doen. Ze komen in handen bij het wisselen van de lakentjes en bij het wegen. Verder hebben ze de tijd en rust gekregen om zich goed te ontwikkelen. De oogjes zijn open gegaan en we zijn natuurlijk heel benieuwd of ze net zulke ogen als mama krijgen!


Update 5 augustus 2018
3 weekjes zijn de kleintjes inmiddels. En het verschil met 1 week geleden is gigantisch. Waar ze vorige week alleen nog maar aan eten en slapen dachten, lopen ze nu steeds meer rond tussen de voedingen door. Ze blijven nog wel in hun veilige doos, maar daar klauteren ze dan enthousiast over elkaar heen en zijn ze samen al behoorlijk wat aan het spelen. Ze zijn nog wel vrij onstabiel op hun beentjes, wat ervoor zorgt dat ze continu op een koddige manier ombuitelen. Ook aan de melkbar van mama is het inmiddels een gezellige bende. Waar ze de eerste weken nog vrij vredig naast elkaar lagen, is het nu een enorm geduw en gekrioel tijdens het drinken. Moeder Pluis ligt niet de hele tijd meer bij ze, ze neemt wat vaker een time-out tussen de voedingen door en zoekt dan een rustig hoekje op om even tot rust komen.
Deze week zijn we vooral bezig geweest om de kittens aan menselijk contact te laten wennen. Dus eerst voorzichtig laten ruiken aan onze handen, om ze vervolgens zachtjes te aaien. De 1e paar moedige dames en heren hebben al een paar minuten op schoot gezeten. Dit doen we meerdere keren per dag met alle kittens. Deze wenperiode is een heel belangrijk onderdeel van hun socialisatie. Ook introduceren we al voorzichtig wat meer geluiden: de radio gaat af en toe zachtjes aan bij ze; buiten de deur van hun kamer zetten we de stofzuiger alvast iedere keer even aan; en er wordt veel tegen ze gepraat en voorgelezen zodat ze goed gewend raken aan menselijk stemmen.
De kittens groeien als kool! Hier 3 weken oud

Update 12 augustus 2018
De kittens groeien in een sneltreinvaart door, 4 weekjes oud alweer! Een aantal is de afgelopen week zelf al begonnen met eten. Kleine beetjes nog, en heel voorzichtig, maar na de eerste paar hapjes is al duidelijk te zien dat ze het erg lekker vinden. Ook deze week ligt de focus grotendeels op het sociale contact. We nemen ieder kitten dagelijks een paar keer op schoot (minimaal 5 minuten) en knuffelen heel wat af. Sommige kittens komen deze week uit zichzelf al op schoot klimmen. Ze staan ook al een stuk steviger op hun pootjes en hebben het spelen echt ontdekt; ze rennen en buitelen de hele dag over elkaar heen en hebben inmiddels voorgoed afscheid genomen van de werpdoos. Ze hebben hun domein uitgebreid tot de gehele kamer en ontdekken er op los. Het zijn af en toe net een stelletje ongeleide projectielen! Moeder Pluis trekt zich steeds meer terug. Ze gaat minder vaak bij ze liggen, en verdwijnt soms naar de bovenkant van de kast, zodat haar kittens niet bij haar kunnen. Daar geniet ze even van haar welverdiende rust. De stofzuiger en de radio blijven deze week onderdeel van het socialisatieplan. Af en toe gaat de radio wat harder zodat ze ook aan onverwacht harde geluiden kunnen wennen en spelen we verschillende geluidjes af op de mobiele telefoon. Bij de kittens die al op hun gemak op schoot zitten, zijn we ook begonnen met het oefenen van het lichamelijke onderzoek (in de oren en het bekje kijken, nageltjes onderzoeken, kammen). Ook zijn we druk bezig met de zindelijkheidstraining. Waar de meeste kittens vanzelf naar de kattenbak gaan, hebben sommigen uit dit nest een beetje extra sturing nodig. Als we merken dat een kitten zijn behoefte moet doen en zoekende is, dan zetten we hem op de kattenbak. Al met al is het een gezellige beestenbende en houden ze ons hier lekker bezig!
4 weken oud, Pluis is zo'n lieve moeder!
Update 19 augustus 2018
Inmiddels zijn de kleintjes alweer 5 weken, en allang zo klein niet meer. De kleinste is 420 gram en de grootste is 560 gram, ze liggen dus keurig op hun groeischema en zijn allemaal voor de 2e keer ontwormd. We zijn deze week doorgegaan met het oefenen met het medisch onderzoek, alle kittens laten het inmiddels rustig toe als we hun oren/ogen/nageltjes controleren. Ook hebben we een reismandje in de kamer neergezet zodat ze daar spelenderwijs aan kunnen wennen. Door iedere dag wat lekkers in het mandje te leggen worden ze aangemoedigd om op onderzoek te gaan. De stofzuiger staat nu regelmatig in hun kamer en ze klimmen er na even wennen al lekker overheen. Ook van het nep-stofzuigen trekken ze zich niets meer aan. Alleen als we de stofzuiger een paar seconden aanzetten schrikken ze nog een beetje, maar ze komen ook weer direct tevoorschijn zodra het geluid uitgaat, dus met wat oefening komt dat ook vast goed. We zijn begonnen met het spelen met een hengeltje, wat ze erg leuk vinden, en ook achter de verschillende balletjes wordt vrolijk aan gerend. Door ze bijna ontelbare keren op de bak te zetten de afgelopen week, is het zindelijk worden gelukkig een stuk verbeterd, en behalve af en toe een enkel ongelukje hebben ze het nu goed door. Het is grappig om te zien dat, hoe jong ze dan ook nog zijn, hun karakters al aardig tevoorschijn beginnen te komen. Van de moedigen die op me af komen rennen als ik de kamer binnen kom, van de clown die overal op en af klautert en de vreemdste capriolen uithaalt, tot de schuchtere die wat meer aanmoediging nodig heeft en de knuffelaar die dolgraag op schoot komt zitten.
5 weken oud, de speltechnieken worden flink geoefend
Update 26 augustus 2018
Zes weken alweer, wat gaat dat ongelooflijk snel! Het gewicht ligt tussen de 560 en 690 gram. Het drinken bij mama Pluis wordt steeds minder, en de periodes dat ze bij haar liggen ook steeds korter. Des te meer wordt er van de brokjes en het natvoer gepeuzeld. Het reismandje heeft inmiddels al geen geheimen meer voor ze, daar lopen ze zonder angst in en uit, spelen erin en slapen er zelfs in. Afgelopen week geoefend met erin zitten met het deurtje dicht, en daarna in het mandje een klein reisje gemaakt, de trap af naar de huiskamer. Ook dat ging prima. Beneden hebben ze kennis gemaakt met de volwassen katten en de hond van het gastgezin. Dit was in eerste instantie nog wel erg spannend voor ze, vooral de hond natuurlijk. Er werd eerst wat verstopt, toen heel voorzichtig rond gelopen. Maar omdat de hond heel rustig bleef liggen duurde het niet lang voor ze over hun angst heen waren en op onderzoek uitgingen om haar uitvoerig te besnuffelen.
Het oefenen met de stofzuiger, de verschillende geluiden, het sociale contact enz. gaat ook onverminderd door. Ze spelen steeds actiever, er wordt gerend, gesprongen en geklommen. Tijdens het spelen zie je dat ze elkaar regelmatig corrigeren als het er te fel aan toe gaat. Op die manier leren ze dat ze niet te hard mogen bijten en krabben. Verder zie je deze week dat de oogjes aan het verkleuren zijn. Het is nog niet duidelijk welke kleur ze gaan worden, maar ze zijn al niet zo fel blauw meer. En, joepie, het hele nest is nu goed zindelijk!!
6 weken oud, het worden al echte 'katjes'
Update 2 september 2018
Het is een drukke week geweest voor Pluis en haar kindjes. Ze zijn ontwormd en ontvlooid. Ze hebben meerdere reisjes gemaakt in het vervoersmandje, voor het eerst in een auto gezeten en verder kennis gemaakt met de katten van het gastgezin. Waar ze die in ze begin nog een beetje eng vonden, trekken ze zich nu weinig meer van hun aan en rennen vrolijk om, en over, ze heen. De stofzuiger is inmiddels 'overwonnen' door 4 van de kittens, de laatste 2 rennen nog steeds weg zodra hij aangaat. Gelukkig hebben we nog een paar weekjes de tijd om met ze te oefenen. Ook hebben ze deze week met wat kindjes kennis gemaakt, dit vonden ze wel heel erg leuk, er werd dan ook flink achter balletjes aan gerend en met hengeltjes gespeeld. We zijn verder gegaan met het oefenen van het dierenarts bezoek en de persoonlijke verzorging: borstelen, nageltjes 'knippen', ogen en oren nakijken/schoonmaken, tandjes poetsen, temperatuur opmeten. Allemaal handelingen die eenmaal gewend, zullen helpen met de latere verzorging van de kittens. Ondertussen helpt Pluis natuurlijk ook gewoon mee met het socialiseren. Kittens leren veel van hun moeder, en als de moederpoes vriendelijk is naar mensen toe, dan zijn haar kittens dat meestal ook. En gelukkig is Pluis een hele lieve, vriendelijke poes. Als afsluiting van de week hebben ze nog kennis kunnen maken met een grasmatje, altijd heel leuk om te zien hoe ze daarop reageren!
7 weken oud, de kittens maken kennis met gras

Update 9 september 2018
Het is weer een volle week geweest voor de familie Pluis, met veel hollen, spelen, rennen en klimmen. Zo klein als dat ze zijn, zo hoog als dat ze kunnen klimmen. Regelmatig deze week hebben we complete zoektochten moeten houden om alle zes mini pluisjes te vinden. En iedere keer lijken ze zich hoger te verstoppen. Om dan ook het liefst zoveel mogelijk om te gooien. Dat trekje hebben ze duidelijk van moeders!
Als je graag rust in je huis hebt, dan raden we dit stel donderstenen ten sterkste af. Ze barsten echt van de energie! Er zijn bij gastgezin Joyce al een flink aantal kittens te logeren geweest de laatste jaren, maar dit stel is zonder meer de drukste die we ooit hebben gehad. Het is af en toe net alsof er een orkaan door het huis waait! Dat heeft natuurlijk alles te maken met de genen van mama. Bengalen zijn ontzettend druk en aanwezig. Het is voor alle mogelijke nieuwe baasjes dan ook zeer aan te raden om je goed te verdiepen in het ras. Het zijn geen standaard katten en daardoor ook zeer zeker niet passend in elk huishouden. Zeker niet een huishouden waar men erg gehecht is aan alle spullen, en dat alles netjes op zijn plek blijft staan. Alle kittens zijn gek op spelen; een propje papier, een dopje van een cola fles, hengeltjes, muisjes, ze vinden het allemaal net zo leuk. Maar favoriet zijn toch echt de balletjes. Gooien, terugbrengen, gooien, terugbrengen, gooien, terugbrengen, zo kunnen ze zich uren lang met je vermaken.
Deze week is de 2e socialisatieperiode aangebroken (van ongeveer 8 tot ongeveer 16 weken), en het is in deze tijd van belang om alles wat ze tot nu toe geleerd hebben veelvuldig te herhalen. Ook straks in hun nieuwe huisjes is het belangrijk om dit door te zetten om ze een zo goed mogelijke basis te geven voor de rest van hun leven.
8 weken oud en ze zetten de boel al aardig op stelten!
Update 16 september 2018

Week 9 Het gaat goed met de 3 dametjes en 3 heertjes uit huize Pluis. De kittens hadden het vooral weer héél erg druk met spelen en de boel afbreken. Deze week hebben we even geen nieuwe dingen geïntroduceerd, maar hebben we vooral herhaald wat ze eerder hebben geleerd. De krabpaal wordt nu door allen netjes gebruikt om hun nageltjes bij te houden. En alhoewel ze wel nooit echt grote fans van de stofzuiger zullen worden, rennen ze er geen van allen meer voor weg. Ze zijn ontzettend nieuwsgierig, als er eentje iets ontdekt heeft dan zitten ze er met de kortste keren allemaal met hun neus boven op. Het is een waar genot om rustig in een hoekje van de kamer te zitten en de hele boel gade te slaan, daar kan geen tv programma tegen op! Waar moeders in het begin nog wel eens een rustig plekje kon vinden om zich terug trekken, weten ze haar nu overal te vinden. Er is echt geen plek meer die ze niet weten te bereiken. Het zijn een stelletje acrobaten.

9 weken oud en ze studeren hard voor acrobaat