Trainen asielhonden

Een enthousiaste ploeg vrijwilligers houdt zich bezig met het trainen van de honden in onze opvang. Veel honden zijn daardoor uit het asiel vertrokken, terwijl ze zich beter gedroegen dan bij binnenkomst. De honden worden door de training beter plaatsbaar.

Trainingsplan per hond

Wij voeren bij iedere hond die bij ons binnenkomt een gedragstest uit. Op die manier krijgen we een goed beeld van het gedrag van de hond en kunnen we gericht aan de slag. Als het nodig is uiteraard, want natuurlijk hebben niet alle honden 'problemen'. Per hond wordt een trainingsplan samengesteld waarbij het (eventuele) probleem aangepakt wordt. Soms gaat het alleen maar om het aanleren van basiscommando’s en bijvoorbeeld het trekken aan de lijn. Maar het kan ook variëren van niet alleen kunnen zijn tot voernijd tot niet met andere honden om kunnen gaan.

Trainen op locatie

Er wordt regelmatig een training op een andere plek georganiseerd. Bijvoorbeeld bij een winkelcentrum, kinderboerderij, treinstation of in een woonwijk. Op die manier kan bekeken worden hoe de honden zich in zo’n situatie gedragen. Ook merken we dan direct hoe de honden zich in de auto gedragen. Binnen onze opvang is een ruimte ingericht als huiskamer. Hier kunnen oefeningen gedaan worden, zoals afleren blaffen bij de bel, benchtraining, niet op de bank springen, gedrag tijdens stofzuigen etc.

Begeleiding eigenaren

Het gebeurt uiteraard regelmatig dat er nog volop gewerkt wordt met een asielhond en er al een baasje voor de hond gevonden wordt. In zo’n geval krijgen de nieuwe baasjes precies uitgelegd wat er al gedaan is en waar de baasjes verder mee aan de slag kunnen. Afhankelijk van de ernst van het probleem, of de ervarenheid van de baasjes, kan ervoor gekozen worden om eerst een aantal keer op het asiel begeleiding te bieden voordat de hond mee naar huis gaat. Op die manier kunnen de baasjes onder begeleiding leren wat ze op welk moment het beste kunnen doen. Zo gaan ze goed van start met hun nieuwe huisgenoot en dit voorkomt dat de honden teruggebracht worden naar het asiel.