Gedumpte konijnenfamilie krijgt goede zorg

Mensen die hun hond uitlieten in Zevenoord (Rotterdam) zagen een vrouw konijnen dumpen terwijl een man op de uitkijk stond. Twee volwassen en drie pasgeboren konijnen werden aan de rand van het pad achtergelaten op een bedje van stro. De getuigen schakelden gelijk Dierenambulance Zuid-Holland Zuid in. Ambulancevrijwilligers Peter en Karina brachten de konijnen naar onze opvang.
Gedumpte konijnenfamilie krijgt goede zorg
De babykonijntjes zouden het nooit hebben overleefd op dit bedje van stro.

Overlevingskans buiten klein

De melder regelde zo snel mogelijk een mand om de babykonijntjes veilig te stellen. Het vangen van de volwassen konijnen bleek een lastigere taak. Met de hulp van ambulancemedewerkers Peter en Karina konden de babykonijntjes herenigd worden met hun ouders. We zijn blij dat alle konijnen zijn gevangen, want maar 25% van de gedumpte konijnen overleeft het buiten (bron: Konijnenbelangen). Konijnen zijn het klimaat buiten niet gewend of hebben bijvoorbeeld nooit eerder gras gegeten, waardoor er gasvorming ontstaat wat dodelijk kan zijn. Veel huiskonijnen weten ook niet hoe ze met roofdieren (zoals vossen, roofvogels en honden) moeten omgaan.

Intensieve zorg

Het konijnengezin is naar onze konijnen- en knaagdierenopvang gebracht, waar we ze goed en intensief verzorgen. Het was nog even spannend of moeder konijn het zogen na alle heisa weer op zou pakken. Het is nooit goed om een pas geboren nest te verhuizen. Konijnen kunnen door alle onrust 'vreemd' gedrag vertonen. Het lijkt erop dat de baby's weer goed drinken, één van de drie kunnen we zelfs al een dikzakje noemen.

Moeder konijn ontfermt zich gelukkig weer over haar kleintjes.
De babykonijntjes zijn gelukkig op tijd gevonden.

Alternatieven

Bij het Knaagspoor kwamen vanaf januari 2019 nu al 236 konijnen binnen die zwervend werden aangetroffen. Het is jammer dat veel van de bijbehorende eigenaren op deze manier omgaan met hun huisdieren. Mensen raken konijnen kwijt en weten kennelijk niet hoe ze het dier weer terug kunnen vinden (bijvoorbeeld door Mijn Dier is Zoek te raadplegen). En mensen dumpen nog altijd konijnen... Het dumpen van dieren is behalve droevig, ook volkomen onnodig én strafbaar. Twijfel jij aan de gezondheid van een huisdier in jouw omgeving of ontdek je iemand die zijn of haar huisdieren lijkt te verwaarlozen of die door (financiële) problemen geen raad weet met zijn of haar dieren