Gelukkig op tijd gevonden

Blaasproblemen bij cavia's komen vaak voor. Voor Carolien kwam de hulp gelukkig op tijd, dankzij snel handelen van de medewerkers van het Knaagspoor.

Gelukkig op tijd gevonden

Dit is Carolien, ze is gedumpt bij een basisschool. Als oud vuil met hok en al is ze neergezet.Waarom? Dat zullen we nooit met zekerheid weten, maar het feit is wel dat het een hele zieke cavia was toen ze werd gevonden. De eigenaren vonden het schijnbaar niet nodig om haar de zorg te geven, die zij verdient. Carolien had namelijk een gigantische blaassteen en leed ondraaglijke pijn.

Het calcium dat een cavia binnen krijgt via de voeding wordt grotendeels opgenomen in het bloed en het overtollige calcium wordt afgevoerd via de nieren naar de urine.Calcium is hard nodig voor de opbouw van botten en het gebit, maar een overschot aan calcium kan problemen geven met de blaas. Door een teveel aan calcium kunnen er kistallen en blaasstenen vormen in de blaas van het dier, waardoor ze meer kleinere plasjes gaan doen, vaak gepaard met pijn en/of bloed.

Wanneer er alleen kristallen in de blaas zitten, kan worden voldaan met het uitspoelen van de blaas, maar een steen moet bijna altijd operatief verwijderd worden. Door de steen kan de urineleider verstopt raken, met in het ergste geval de dood tot gevolg. Om een calciumoverschot te voorkomen of als je cavia (of konijnen) al blaasproblemen gehad heeft , pas dan het dieet van je dier aan. Denk hierbij aan het geven van timothy hooi, bronwater, weinig droogvoer en geen groentes zoals, spinazie, witlof, peterselie. Wat zij wel mogen zijn o.a. andijvie, paprika, komkommer, weegbree, berkenblad. Een knaag en/of liksteen is erg slecht voor uw cavia, dus geef deze nooit!!

Houd de cavia goed in de gaten, want het probleem kan terugkeren.Voor Carolien kwam de hulp gelukkig nog op tijd, nadat zij binnenkwam bij het Knaagspoor is zij direct geopereerd bij de dierenarts en deze heeft een blaassteen van bijna 2 cm verwijderd.

Carolien wacht nu op een nieuw thuis, uiteraard met een knap vriendje en haar eigen voedingspatroon.