Jonge konijntjes gedumpt naast de afvalcontainer

Het moeten angstige momenten zijn geweest voor de vijf gedumpte jonge konijntjes die maandag in een doos naast een afvalcontainer in Rotterdam-Zuid werden gevonden. Verstijfd van angst, zwaar vervilt en vol met vlooien zijn de Teddy dwergkonijnen door onze ambulancemedewerkers van Dierenambulance Zuid-Holland Zuid opgehaald.
Jonge konijntjes gedumpt naast de afvalcontainer

Ziekenboeg

De Teddies zijn vanwege de enorme hoeveelheid vlooien gelijk in de ziekenboeg geplaatst. Hier hebben ze een eerste knipbeurt ondergaan zodat ze alvast een vlooienkuur konden krijgen. Verder is het even rust voor de gestreste jonge dieren. De vier mannetjes en één vrouwtje zitten in verschillende hokken om van de schrik bij te komen.

Intensieve zorg

De gedumpte Teddy dwergkonijnen hebben intensieve zorg nodig. De zwaar vervilte vacht is te pijnlijk geworden om nog met kammen of borstelen te redden. Kaalscheren is helaas de enige oplossing, want op de buikjes, oksels en op de kont is het vervilten het ergst.

De zwaar vervilte vacht.

Onderschatte verzorging

Helaas zien we dat veel mensen de zorg, en dan met name het meermaals per week kammen, van de schattige en lieve Teddy dwergkonijnen onderschatten. De dieren worden jammergenoeg gefokt op hun lange haren, maar kunnen deze zelf niet onderhouden. Dat betekent dat de eigenaar dit moet doen om klitten en vervilten van de vacht te voorkomen. Aan de bovenkant kan het er voor het oog best verzorgd uitzien maar het is juist bij de ‘warme delen’ (oksels, buik, geslacht) dat het borstelen onvoldoende gebeurt.


Aandacht en zorg

De vijf Teddies krijgen van ons de komende periode alle benodigde aandacht en zorg en we hopen dat ze er weer helemaal bovenop komen.